Kynutý koláč plněný žloutkovým krémem a šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 53 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý koláč plněný žloutkovým krémem a šlehačkou
Celkový čas: | 53 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 18 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61429 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Kynuté těsto | |
---|---|
25 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Cukr moučkový |
12 g | Droždí |
90 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko plnotučné |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
Na vytření a vymazání formy | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Na potření koláče | |
1 ks | Vejce slepičí |
Žloutkový krém | |
100 g | Cukr moučkový |
45 g | Maizena - kukuřičný škrob |
30 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko plnotučné |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
Šlehačka | |
0,2 polévková lžíce | Martell cognac |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Na posypání koláče | |
1 polévková lžíce | Cukr moučka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 329,1mg |
Draslík | 91,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 342,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 388,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Vanilkový lusk, Martell cognac, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kynutý koláč plněný žloutkovým krémem a šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | Den předem si připravíme kynuté těsto: Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme ji se solí a s cukrem. Do mouky uděláme důlek. Ve větším hrnečku do 1dl vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí, zasypeme je 1 lžičkou cukru a necháme zkynout. 5 vajec rozklepneme do misky a vidličkou je rozšleháme. Hodně změklé máslo rozkrájíme na kousky. Jakmile kvasnice zkynou, vlijeme je do důlku v mouce, promícháme, přidáme rozšlehaná vejce, znovu těsto promícháme a nakonec přidáme změklé, pokrájené máslo a těsto velice důkladně propracujeme - ručně nebo pomocí elektrického šlehače. Pokud bude těsto tuhé přidáme mléko - asi 50 ml. Těsto po vypracování by mělo být polotuhé, vláčné a hladké, nesmí se lepit. Zakryjeme ho fólií, necháme kynout v teplém místě asi 2 hodiny, pak těsto rukou srazíme a zakryté fólií vložíme na 30 minut do mrazáku. Poté ho přemístníme do lednice a vrátíme se k němu až druhý den. |
2 | Než budeme péct, plech vyložíme pečícím papírem. Dortovou formu bez dna vymažeme máslem a položíme ji na plech a mírně vypracované těsto vložíme do formy, zlehka ho poprášíme moukou, zakryjeme fólií nebo čistou utěrkou a necháme ho 2 hodiny kynout v teple. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložime do trouby a pečeme 12-15 minut dozlatova. upečený koláč necháme vychladnout. |
3 | Připravíme si krém: v rendlíku vyšleháme do pěny čerstvé žloutky s cukrem a Maizenou. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrábneme z něj semínka, které přimícháme do pěny. pak do ní zamícháme mléko, rendlík postavíme na plotnu a směs a stálého míchání přivedeme pomalu k varu. Vaříme 3 minuty do zhoustnutí, pak vzniklý krém odstavíme z plotny. Poté krém začneme šlehat až do vychladnutí, pak budeme postupně přidávat kostičky změklého másla, šleháme tak dlouho, až je krém hladký a nadýchaný. Hotový krém odložíme asi na 15-20 minut do chladničky. |
4 | V míse vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, do které nakonec vmícháme zlehka koňak. |
5 | Koláč vyjmeme z formy, podélně ho v polovině rozkrojíme a spodní část položíme na servírovací mísu, potřeme ji žloutkovým krémem, na něj navršíme šlehačku, kterou zakryjeme vrchní polovinou koláče. Celý koláč poprášíme moučkovým cukrem a podáváme. |