Recept

Kynutý koláč plněný žloutkovým krémem a šlehačkou

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 53 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 18 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61429
Kategorie: Koláče

Ingredience

Kynuté těsto
25 g Cukr krupice
1 kávová lžička Cukr moučkový
12 g Droždí
90 g Máslo čerstvé
1 dl Mléko plnotučné
250 g Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 kávová lžička Sůl
5 ks Vejce slepičí
Na vytření a vymazání formy
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Mouka polohrubá
Na potření koláče
1 ks Vejce slepičí
Žloutkový krém
100 g Cukr moučkový
45 g Maizena - kukuřičný škrob
30 g Máslo čerstvé
500 ml Mléko plnotučné
4 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vanilkový lusk
Šlehačka
0,2 polévková lžíce Martell cognac
100 ml Smetana 33% (šlehačka)
Na posypání koláče
1 polévková lžíce Cukr moučka

Nutriční hodnoty jedné porce

21% Kalorie 418 kcal
Kilojoule 1 747kJ
11% Sacharidy 39 g
32% Tuky 24 g
7% Sodík 137 mg
21% Bílkoviny 12 g

Kynutý koláč plněný žloutkovým krémem a šlehačkou postup přípravy receptu:

1

Den předem si připravíme kynuté těsto: Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme ji se solí a s cukrem. Do mouky uděláme důlek. Ve větším hrnečku do 1dl vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí, zasypeme je 1 lžičkou cukru a necháme zkynout. 5 vajec rozklepneme do misky a vidličkou je rozšleháme. Hodně změklé máslo rozkrájíme na kousky. Jakmile kvasnice zkynou, vlijeme je do důlku v mouce, promícháme, přidáme rozšlehaná vejce, znovu těsto promícháme a nakonec přidáme změklé, pokrájené máslo a těsto velice důkladně propracujeme - ručně nebo pomocí elektrického šlehače. Pokud bude těsto tuhé přidáme mléko - asi 50 ml. Těsto po vypracování by mělo být polotuhé, vláčné a hladké, nesmí se lepit. Zakryjeme ho fólií, necháme kynout v teplém místě asi 2 hodiny, pak těsto rukou srazíme a zakryté fólií vložíme na 30 minut do mrazáku. Poté ho přemístníme do lednice a vrátíme se k němu až druhý den.

2

Než budeme péct, plech vyložíme pečícím papírem. Dortovou formu bez dna vymažeme máslem a položíme ji na plech a mírně vypracované těsto vložíme do formy, zlehka ho poprášíme moukou, zakryjeme fólií nebo čistou utěrkou a necháme ho 2 hodiny kynout v teple. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložime do trouby a pečeme 12-15 minut dozlatova. upečený koláč necháme vychladnout.

3

Připravíme si krém: v rendlíku vyšleháme do pěny čerstvé žloutky s cukrem a Maizenou. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrábneme z něj semínka, které přimícháme do pěny. pak do ní zamícháme mléko, rendlík postavíme na plotnu a směs a stálého míchání přivedeme pomalu k varu. Vaříme 3 minuty do zhoustnutí, pak vzniklý krém odstavíme z plotny. Poté krém začneme šlehat až do vychladnutí, pak budeme postupně přidávat kostičky změklého másla, šleháme tak dlouho, až je krém hladký a nadýchaný. Hotový krém odložíme asi na 15-20 minut do chladničky.

4

V míse vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, do které nakonec vmícháme zlehka koňak.

5

Koláč vyjmeme z formy, podélně ho v polovině rozkrojíme a spodní část položíme na servírovací mísu, potřeme ji žloutkovým krémem, na něj navršíme šlehačku, kterou zakryjeme vrchní polovinou koláče. Celý koláč poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept