Dort s mandlovým korpusem a jahodovým pyré - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s mandlovým korpusem a jahodovým pyré
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61437 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na vytření formy | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Mandlový korpus | |
80 g | Cukr krupice |
450 g | Mandle |
30 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Sůl |
Sýrový krém | |
170 g | Cukr moučkový |
340 g | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
450 g | Sýr Lučina - termizovaný |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
Jahodové pyré | |
5 kávová lžička | Citrónová šťáva |
6 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 kg | Jahody zahradní |
Čokoládová poleva | |
60 g | Čokoláda na vaření |
60 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 34,9mg |
Draslík | 523,2mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 32,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,0mg |
Vitamín E | 10,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Mandle, Sůl, Cukr moučkový, Sůl, Tresť vanilková, Cukr krupice, Jahody zahradní, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Lučina - termizovaný, Čokoláda na vaření, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s mandlovým korpusem a jahodovým pyré postup přípravy receptu:
1 | Nejdřive si připravíme mandlový korpus: troubu předehřejeme na 200°C. Dortovou formu vytřeme máslem a položíme ji na plech. V mixéru rozmixujeme oloupané, na kousky pokrájené mandle, cukr, špetku soli, pak přidáme na kousky pokrájené máslo a směs mixujeme krátce - až se nám spojí. Vyklopíme ji do vymazané formy a dáme péct dozlatova, přibližně 15 minut. Upečený korpus necháme ve formě na plechu a odložíme ho stranou. Troubu snížíme na 180°C. |
2 | Připravíme si jahodové pyré: očištěné a omyté jahody rozkrájíme, a v kastrólu je pomalu vaříme za častého promíchání tak dlouho, až budou mít 1/3 objemu, přidáme cukr, promícháme a vaříme jen 2-3 minuty, aby se cukr rozpustil. Nakonec do jahod zamícháme citrónovou šťávu, jahody odstavíme z plotny, necháme je vychladnout a metličkou je rozšleháme. |
3 | V druhé míse vyšleháme čerstvý sýr Lučinu s cukrem, přidáme vanilkový extrakt, vejce, sůl, pak zakysanou smetanu a znovu směs vyšleháme. Potom zlehka po částech přimícháme jahodové pyré. Vzniklý krém nalejeme na mandlový korpus. Plech vložíme do trouby, na plech nelejeme vodu do 2/3 výšky formy a pečeme přibližně 40-45 minut. |
4 | Než se dort upeče, připravíme si asi 10 minut před dopečením čokoládovou polevu: na kousky rozlámanou čokoládu dáme do misky, ve sklenici rozšleháme čerstvé vajíčko a v rendlíku pŕivedme k varu smetanu. Za stálého míchání vroucí smetanu nalejeme na čokoládu, jakmile se čokoláda rozpustí, zašleháme do polevy jen 1/2 vajíčka. |
5 | Upečený dort polijeme polevou a dáme ho do lednice alespoň na 6-8 hodin zatuhnout. |
6 | Nejlépe bude, když dort budeme podávat až druhý den. |