Kávový nadýchaný pečený krém s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kávový nadýchaný pečený krém s mandlemi
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61495 |
Kategorie: | Krémy, polevy |
Ingredience
Uvařená káva | |
---|---|
1 kávová lžička | Káva zrnková |
1 dl | Voda pitná |
Krém | |
70 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
170 ml | Mléko plnotučné |
25 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Tresť vanilková |
5 ks | Vejce slepičí |
Na vymazání a posypání | |
1,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučka |
2 polévková lžíce | Mandle loupané |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 316,9mg |
Draslík | 98,3mg |
Vláknina | 393,8mg |
Vitamín A | 353,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 270,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Cukr krupice, Cukr moučkový, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Káva zrnková, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mandle loupané, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kávový nadýchaný pečený krém s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si předehřejeme troubu na 200°C. 5 čerstvých vajec pokojové teploty rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a 4 žloutky zvlášť (1 žloutek odložíme do jiné skleničky). Uvaříme si z 1dl vody a lžičky mleté zrnkové kávy silnou kávu. |
2 | Žloutkový krém: v hlubším rendlíku promícháme dohladka prosátou hladkou mouku asi s 1dl mléka a za stálého míchání přidáme zbytek mléka (70ml) a 70g cukru. Při mírné teplotě směs přivedeme k varu - stále mícháme! Jakmile směs zhoustne a začne se vařit, vaříme jen 30 sekund a hned rendlík odstavíme z plotny. Směs velmi ztuhne, ale budeme ji stále míchat ještě 2-3 minuty. Když bude mírně vychladlá, zašleháme do ní postupně 4 žloutky a 2 lžíce vanilkového extraktu. Vzniklý žloutkový krém rozdělíme do 2 misek. Do jedné s žloutkovým krémem přimícháme 2 lžičky uvařené silné kávy (zbytek vypijeme). |
3 | Bílky vyšleháme v kovové míse na velmi tuhý sníh, v polovině šlehání přidáme do bílků kvůli tuhosti 1 lžíci moučkového cukru. Sníh rozdělíme na polovinu, každou část bílků zlehka, postupně (po lžicích) zamícháme do připravených krémů (kávového a žloutkového). |
4 | Kovové vyšší formičky (nejlépe kulatého tvaru) vymažeme máslem,, vysypeme krupicovým cukrem a naplníme je do 1/3 žloutkovým krémem a do 2/3 kávovým krémem, který posypeme nadrobno posekanými mandlemi, pak formičky poklademe na plech a dáme do trouby. |
5 | Troubu snížíme na 190°C. Kávový krém pečeme 20 minut, pak povrch krému posypeme moučkovým cukrem a pečeme dalších 15 minut. Po upečení lehký krém ihned podáváme, protože za 5 minut klesne. |
Poznámka
Tento lehký krém (suflé) je připravovaný v kovové nádobě a peče se též v kovových kulatých miskách.