Čokoládové suflé s kávou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládové suflé s kávou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61517 |
Kategorie: | Krémy, polevy |
Ingredience
Uvařená káva | |
---|---|
1 kávová lžička | Káva zrnková |
1 dl | Voda pitná |
Na vymazání a vysypání formiček | |
1,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Krém | |
200 g | Čokoláda na vaření |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
70 ml | Káva turecká |
50 g | Máslo čerstvé |
4,5 dl | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Tresť vanilková |
6 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 266,8mg |
Draslík | 83,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 282,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 479,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Cukr krupice, Cukr krupice, Káva turecká, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Káva zrnková, Máslo čerstvé, Čokoláda na vaření, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládové suflé s kávou postup přípravy receptu:
1 | Uvaříme silnou kávu z 1dl vody a 1 lžičky mleté zrnkové kávy tzv. "turka". Kovové formičky vytřeme máslem a vysypeme je krupicovým cukrem. Kvalitní čokoládu rozpustíme v rendlíku ve vodní lázni, do ní pak přimícháme 70ml uvařené scezené kávy. Troubu si předehřejeme na 220°C. 6 kusů čerstvých vajec (měly by mít pokojovou teplotu) rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. 2 žloutky odložíme stranou, ty nebudeme potřebovat. |
2 | V rendlíku vymícháme dohladka hladkou mouku asi s 1dl mléka, rendlík postavíme na plotnu a za stálého míchání při mírnější teplotě přiléváme zbytek mléka (1.5dl), pak přimícháme cukr, pokrájené máslo a směs přivedeme k varu. Rendlík s krémem (stále mícháme) po 30 sekundách odstavíme z plotny, do krému přidáme postupně 4 žloutky, rozpuštěnou čokoládu s kávou, vanilkový extrakt a mícháme asi 2-3 minuty. Z bílků si vyšleháme velmi tuhý sníh, v polovině šlehání přidáme do sněhu 1 lžíci práškového cukru, aby byl sníh tuhý. Poté sníh zlehka, po lžicích, zapracujeme do čokoládového krému. Krémem naplníme připravené formičky maximálně do 3/4 výšky. |
3 | Formičky s krémem poklademe na plech a dáme do trouby. Teplotu snížíme na 190°C a pmečeme je 35 minut. Poté povrch krému posypeme moučkovým cukrem a krém pečeme ještě 5 minut. Po upečení ihned podáváme, protože asi po 5 minutách krém klesne. |
Poznámka
Upečený krém můžeme ozdobit horkými malinami.