Vánoční švestková omáčka z Brtnice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 6152 |
Kategorie: | Omáčky |
Ingredience
1 ks | Badyán |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 polévková lžíce | Fíky sušené |
1 ks | Hřebíček |
1 polévková lžíce | Hrozinky |
2 polévková lžíce | Mandle |
2 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce | Perník švestkový |
200 g | Švestky |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 0,6mg |
Draslík | 289,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,4mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Fíky sušené, Hřebíček, Hrozinky, Mandle, Ořechy vlašské, Švestky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Cukr vanilka, Perník švestkový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční švestková omáčka z Brtnice postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme sušené švestky a dáme vařit na 10 minut do vody. Přidáme dvě kolečka citronu i s kůrou, kousek celé skořice, asi 5 hřebíčků a kousek badyánu. |
2 | Po uvaření scedíme, švestky vypeckujeme, rozkrájíme a vložíme zpět do švestkového vývaru. |
3 | Přidáme po dvou lžicích nakrájené ořechy a mandle (vyloupané), po jedné lžíci rozinky a nakrájené fíky, 1 vanilkový cukr a cukr dle chuti. |
4 | Pro zahuštění přidáme asi 2 lžíce strouhaného perníku a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. |
5 | Podáváme jako samotnou omáčku na Štědrý den a to buď teplou, vlažnou nebo i studenou. Je chutná k vánočce a vánočnímu pečivu. |