Báječný piškotový dort s jahodami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Báječný piškotový dort s jahodami
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61525 |
Kategorie: | Nepečené dorty |
Ingredience
1,1 kg | Jahody zahradní |
85 ml | Rum |
200 ml | Voda pitná |
Krém | |
---|---|
220 g | Cukr moučkový |
0,5 kávová lžička | Likér mandlový - Amaretto |
280 g | Mandle |
220 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Rum |
450 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Báječný piškotový dort s jahodami | |
250 g | Piškoty cukrářské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 107,7mg |
Draslík | 480,3mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 22,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 80,9mg |
Vitamín E | 9,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jahody zahradní, Rum, Voda pitná, Cukr moučkový, Mandle, Rum, Piškoty cukrářské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér mandlový - Amaretto, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Báječný piškotový dort s jahodami postup přípravy receptu:
1 | Loupané mandle pomeleme. Očištěné a omyté čerstvé jahody necháme okapat, pak je poklademe na čistou utěrku, aby oschly. |
2 | Připravíme krém: v míse vyšleháme měkké pokrájené máslo s moučkovým cukrem do pěny. Přimícháme rum a mandlový likér. Směs stále šleháme, až bude znovu nadýchaná. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do krému zapracujeme pomleté mandle a nakonec tuhou šlehačku. |
3 | Do hlubší misky nalejeme 200ml vody a 85ml rumu. Rozmícháme a do této "rumové vody" budeme namáčet dlouhé cukrářské piškoty, kterými vyložíme dno i boky dortové formy - k bokům formy budeme pokládat piškoty na výšku. Připravený krém si rozdělíme na 3 díly. Jahody rozdělíme na 2 díly. 1 díl jahod necháme v celku, ty si necháme až nakonec - budeme jimi zdobit povrch dortu. Druhý díl jahod pokrájíme na poloviny, nebo silnější plátky a znovu je rozdělíme na 2 díly. Piškoty na dně formy pokryjeme jednou vrstvou krému, na něj poklademe plátky jahod, které zakryjeme piškotami. Tento postup opakujeme. Když jsme nanesli poslední, třetí vrstvu krému, kterou jsme pokryli piškoty, dáme dort do lednice asi na 2 hodiny ztuhnout. |
4 | Dort před servírováním ozdobíme jahodami, opatrně uvolníme a odstraníme kovovou formu - bok. Místo formy piškoty ozdobně stáhneme stuhou (dort bude krásně držet) a podáváme. |
Poznámka
Cukrářské piškoty vybíráme kvalitní - počet kusů je orientační, protože se můžou lišit ve velikosti. Budeme potřebovat přibližně 2 balení min. po 16ks. Rada - jednu stranu už namočených piškotů, které budeme pokládat k bokům formy, můžeme obalit v jemném krupicovém nebo třinovém cukru.