Recept

Osvěžující pomerančový dezert

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61526
Kategorie: Koláče

Ingredience

Na vytření a vysypání formy
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Mouka polohrubá
Krém
250 g Cukr moučkový
90 g Máslo čerstvé
1 ks Pomeranče
4 ks Vejce slepičí
Těsto
140 g Cukr moučkový
60 g Máslo čerstvé
105 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 kávová lžička Rum
1 špetka Sůl
2 kávová lžička Tresť vanilková
4 ks Vejce slepičí
Na ozdobu
2 ks Pomeranč červený
100 ml Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 432 kcal
Kilojoule 1 806kJ
14% Sacharidy 50 g
31% Tuky 23 g
4% Sodík 89 mg
13% Bílkoviny 8 g

Osvěžující pomerančový dezert postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme krém: v misce rozšleháme čerstvá vejce. Z velkého, dobře omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru. Pak pomeranč rozkrojíme a vymačkáme z něj všechnu štávu, kterou zbavíme zrníček. Do hlubšího rendlíku dáme máslo, postavíme na plotnu a za stálého míchání k máslu přidáme moučkový cukr, rozšlehaná vejce, pomerančovou kůru a šťávu. Krém vaříme pomalu, stále mícháme, až krém zhoustne. Pak ho odstavíme z plotny, ještě asi minutu mícháme a necháme úplně vychladnout.

2

Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hladkou mouku si prosejeme do další mísy. Měkké máslo vymícháme do pěny. Čerstvá vejce s pokojovou teplotou rozklepneme a pečlivě rozdělíme do dvou mís - žloutky a bílky.

3

Do mísy se žloutky nasypeme moučkový cukr (250g,) přidáme vanilkový extrakt, rum a směs vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme už vymíchané máslo. K bílkům přidáme špetku soli a elektrickým šlehačem vyšleháme tuhý sníh. V polovině šlehání k bílkům přidáme postupně 2 lžíce moučkového cukru.

4

Tuhý sníh budeme postupně zapracovávat do žloutkového těsta společně s moukou - přibližně po čtvrtinách. Těsto by mělo mít lehkou, hladkou, polotekoucí konzistenci. Nalijeme ho do formy, vložíme do trouby a pečeme dozlatova asi 35 minut -jakmile se budou stěny odlepovat od boků formy, je korpus upečený.

5

Vychladlý korpus podélně rozřízneme ostrým širokým nožem, spodní stranu natřeme 2/3 krému, na něj přiklopíme vrchní část korpusu, kterou potřeme zbývajícím krémem. Ozdobíme ho oloupanými měsíčky pomerančů, šlehačkou, kterou jsme vyšlehali ze 100ml smetany, nakrájíme porce a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept