Recept

Výborné řezy ke slavnostní příležitosti

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 160 minut
Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61528
Kategorie: Řezy

Ingredience

Mangový krém
2 polévková lžíce Cukr moučkový
350 g Mango
125 ml Smetana 33% (šlehačka)
100 ml Voda pitná
3,5 g Želatina bílá plátky
Kokosový krém
50 g Cukr moučkový
250 ml Mléko kokosové
250 ml Smetana 33% (šlehačka)
4 ks Vejce slepičí
100 ml Voda pitná
7 g Želatina bílá plátky
Na vytření a vysypání plechů
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
3 polévková lžíce Mouka polohrubá
Vanilkový korpus
150 g Cukr moučkový
30 g Maizena - kukuřičný škrob
70 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Sůl
1 kávová lžička Tresť vanilková
6 ks Vejce slepičí
Kakaový korpus
30 g Čokoláda 70% kakao
70 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Sůl
1 kávová lžička Tresť vanilková
6 ks Vejce slepičí
Rumový sirup
50 g Cukr moučka
2 polévková lžíce Rum
125 ml Voda pitná
Citrónová poleva
60 ml Citrónová šťáva
25 g Cukr moučkový
160 ml Voda pitná
3,5 g Želatina bílá plátky
Na posypání
5 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 521 kcal
Kilojoule 2 178kJ
12% Sacharidy 42 g
43% Tuky 32 g
8% Sodík 158 mg
23% Bílkoviny 13 g

Výborné řezy ke slavnostní příležitosti postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme dva krémy.

2

Mangový krém: omyté mango (300-350g) oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu rozmixujeme. Do sklenice s vodou (1dl) namočíme plátky želatiny. Dužinu z manga v rendlíku promícháme s cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vzniklé pyré odstavíme z plotny, zamícháme do něj nabobtnalou želatinu a vše pořádně promícháme. Pak směs přendáme do větší misky a necháme ji vychladnout. Vyšleháme si smetanu na tuhou šlehačku. Zlehka 1/3 šlehačky zapracujeme do mangového krému, přimícháme zbytek šlehačky a krém odložíme do lednice na 1 hodinu.

3

Kokosový krém: do sklenice s vodou (1dl) namočíme plátky želatiny. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse vyšleháme žloutky s prosátým moučkovým cukrem do pěny. Ve větším rendlíku přivedem k varu kokosové mléko, které odstavíme z plotny a pomalu ho budeme přimíchávat do žloutkové pěny. Pak směs dáme zpátky do rendlíku a za stálého míchání pomalu vaříme do doby, až vzniklý krém zhoustne (bude na vařečce ulpívat). Krém odstavíme z plotny a zamícháme do něj nabobtnalou želatinu. Krém necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou postupně po částech zlehka zamícháme do kokosového krému. Dáme ho na 1 hodinu do lednice.

4

Postupně upečeme vanilkový a kakaový korpus. Troubu si předehřejeme na 200°C. Dva pečící (nejlépe čtvercové) plechy vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

5

Vanilkový korpus: v jedné míse promícháme hladkou mouku s Maizenou (kukuřičný škrob). Do druhé mísy dáme 3 vejce + 3 žloutky, špetku soli, vanilkový extrakt a cukr. Směs promícháme a mísu posadíme do vodní lázně. Směs ve vodní lázni vyšleháme do krému. Poté mísu odstavíme z hrnce (hrnec též odstavíme z plotny) a krém budeme míchat tak dlouho, dokud nevyhladne. Pak do něj postupně, po třetinách, přimícháme připravenou mouku s Maizenou. Hotové těsto nalejeme na plech a dáme péct. Pečeme přibližně 12 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.

6

Kakaový korpus připravíme stejně jako vanilkový, jen s tím rozdílem, že místo Maizeny do mouky zamícháme stejné množství kvalitního kakaa.

7

Připravíme si rumový sirup: do rendlíku nalijeme 125ml vody, přidáme k ní 50g moučkového cukru a 2 lžíce rumu. Směs za stálého míchání přivedem k varu ajakmile se cukr rozpustí, hned rendlík s e sirupem odstavíme z plotny.

8

Nakonec si připravíme citrónovou polevu: do skleničky s voudou si namočíme 3.5g želatiny. Do rendlíku nalijeme 60ml vody, 60ml citrónové šťávy, 25g moučkového cukru, vše promícháme, přivedeme k varu a jakmile je cukr rozpuštěný, odstavíme rendík z plotny pak teprve do sirupu zamícháme ve vodě (1dl) naboptnalou želatinu a necháme sirup vychladnout.

9

Upečené korpusy si v polovině, po celém obvodu, lehce nařízneme nožem, do vytvořeného nářezu zachytime ostrou niť, nití obtočíme celý korpus a přes řez niť opatrně přitáhneme. Vzniknou 2 pláty vanilkového a dva pláty kakaového korpusu. všechny rozkrojené pláty pokapeme rumovým sirupem.

10

Vanilkový korpus potřeme najdříve mangovým a vanilkovým krémem, přiklopíme polovinu kakaového korpusu. Ten potřeme též mangovým a kokosovým krémem a přiklopíme vanilkovým korpusem. Tento postup opakujeme. Na závěr celý povrch korpusu potřeme citrónovou polevou a posypeme nastrouhaným kokosem. Takto připravený dort dáme do lednice na asi na 2 hodiny. Pak dort ostrým nožem nakrájíme na řezy a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept