Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61531 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
22 g | Droždí |
3 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
Sypké ingredience na těsto | |
2 polévková lžíce | Kakao - prášek |
220 g | Mouka polohrubá |
Ostatní ingredience na těsto | |
200 g | Čokoláda na vaření |
120 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Likér pomerančový |
125 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
1 ks | Pomeranče |
2 ks | Vejce slepičí |
Poleva | |
250 g | Čokoláda na vaření |
375 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Na ozdobu | |
3 polévková lžíce | Čokoláda hořká |
1 polévková lžíce | Kakao - prášek |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 108,3mg |
Draslík | 173,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 103,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 181,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Kakao - prášek, Cukr moučkový, Pomeranče, Vejce slepičí, Čokoláda hořká, Kakao - prášek mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Čokoláda na vaření, Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Čokoláda na vaření, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta postup přípravy receptu:
1 | Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a zalijeme je 2-3 lžícemi vlažného mléka a necháme zkynout. |
2 | Čokoládu na vaření nalámeme do menšího rendlíku a ve vodní lázni ji rozpustíme. |
3 | Z celého omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru. |
4 | Do větší mísy si prosijeme polohrubou mouku s práškovým kakaem. Dortovou formu si pečlivě vyložíme pečícím papírem. |
5 | V druhé míse utřeme do pěny máslo s moučkovým cukrem, pak přidáme rozšlehaná vejce a směs znovu utřeme do nadýchaného krému. Ke krému nakonec postupně přimícháme rozpuštěnou čokoládu, ovocný likér a pomerančovou kůru. Do mouky přimícháme kvásek a postupně do mouky budeme střídavě přidávat mléko a vyšlehaný krém - těsto důkladně propracujeme, nalijeme ho do dortové formy a necháme 20 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 170°C. |
6 | Formu s vykynutým těstem dáme do trouby a pečeme 30 minut. Upečený dort necháme vychladnout. |
7 | Připravíme si polevu: Do rendlíku nalámeme čokoládu na vaření, přidáme k ní smetanu a rendlík postavíme do horké vodní lázně. Za stálého míchání se čokoláda rozpustí a spojí v hladkou polevu. Tou potřeme vychladlý povrch dortu a ještě než poleva zatuhne, posypeme ji zlehka kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami, které nastrouháme z hořké čokolády. |
Poznámka
Před podáváním dort můžeme ozdobit pařížskou šlehačkou a oloupanými měsíčky pomeranče.