Recept

Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61531
Kategorie: Pečené dorty

Ingredience

Kvásek
1 kávová lžička Cukr krupice
22 g Droždí
3 polévková lžíce Mléko plnotučné
Sypké ingredience na těsto
2 polévková lžíce Kakao - prášek
220 g Mouka polohrubá
Ostatní ingredience na těsto
200 g Čokoláda na vaření
120 g Cukr moučkový
1 polévková lžíce Likér pomerančový
125 g Máslo čerstvé
250 ml Mléko plnotučné
1 ks Pomeranče
2 ks Vejce slepičí
Poleva
250 g Čokoláda na vaření
375 ml Smetana 33% (šlehačka)
Na ozdobu
3 polévková lžíce Čokoláda hořká
1 polévková lžíce Kakao - prášek

Nutriční hodnoty jedné porce

32% Kalorie 637 kcal
Kilojoule 2 667kJ
18% Sacharidy 63 g
53% Tuky 40 g
5% Sodík 102 mg
16% Bílkoviny 9 g

Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta postup přípravy receptu:

1

Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a zalijeme je 2-3 lžícemi vlažného mléka a necháme zkynout.

2

Čokoládu na vaření nalámeme do menšího rendlíku a ve vodní lázni ji rozpustíme.

3

Z celého omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru.

4

Do větší mísy si prosijeme polohrubou mouku s práškovým kakaem. Dortovou formu si pečlivě vyložíme pečícím papírem.

5

V druhé míse utřeme do pěny máslo s moučkovým cukrem, pak přidáme rozšlehaná vejce a směs znovu utřeme do nadýchaného krému. Ke krému nakonec postupně přimícháme rozpuštěnou čokoládu, ovocný likér a pomerančovou kůru. Do mouky přimícháme kvásek a postupně do mouky budeme střídavě přidávat mléko a vyšlehaný krém - těsto důkladně propracujeme, nalijeme ho do dortové formy a necháme 20 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 170°C.

6

Formu s vykynutým těstem dáme do trouby a pečeme 30 minut. Upečený dort necháme vychladnout.

7

Připravíme si polevu: Do rendlíku nalámeme čokoládu na vaření, přidáme k ní smetanu a rendlík postavíme do horké vodní lázně. Za stálého míchání se čokoláda rozpustí a spojí v hladkou polevu. Tou potřeme vychladlý povrch dortu a ještě než poleva zatuhne, posypeme ji zlehka kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami, které nastrouháme z hořké čokolády.

Poznámka

Před podáváním dort můžeme ozdobit pařížskou šlehačkou a oloupanými měsíčky pomeranče.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept