Recept

Lahodné košíčky s citrónovou náplní a vanilkovým krémem

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61536
Kategorie: Zákusky

Ingredience

Na vytření formiček
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
Těsto
450 g Cukr moučka
2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
70 g Maizena - kukuřičný škrob
90 g Máslo čerstvé
270 g Mléko polotučné
280 g Mouka pšeničná hladká T 650
6 polévková lžíce Olej slunečnicový
1 špetka Sůl
6 ks Vaječný bílek slepičí
1 ks Vanilkový lusk
Citrónová náplň
2 ks Citrony
50 g Cukr moučkový
60 g Máslo čerstvé
1 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí
Vanilkový krém
220 g Cukr moučkový
45 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Sirup javorový
6 ks Vaječný žloutek slepičí
0,5 ks Vanilkový lusk
110 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

11% Kalorie 227 kcal
Kilojoule 949kJ
7% Sacharidy 25 g
17% Tuky 13 g
2% Sodík 35 mg
8% Bílkoviny 5 g

Lahodné košíčky s citrónovou náplní a vanilkovým krémem postup přípravy receptu:

1

Formičky na košíčky (cupcakes) vytřeme máslem. Troubu si předehřejeme na 180°C. 6 kusů čerstvých vajec rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť.

2

Do šlehací mísy dáme změklé máslo, olej, 225g moučkového cukru a seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Směs vyšleháme do lehkého krému. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku spolu se špetkou soli, kukuřičným škrobem Maizenou a kypřícím práškem do pečiva. Vše dobře promícháme. Moučnou směs budeme postupně zamíchávat do krému, nakonec vše promícháme s mlékem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, v polovině šlehání do sněhu přidáme po lžicích 225g moučkového cukru. Tuhý sníh zlehka zapracujeme do těsta, kterým pak naplníme formičky. Poklademe je na plech, dáme do trouby a pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Upečené košíčky necháme vychladnout, pak je opatrně vyjmeme z formiček a přemístíme do papírových košíčků. Z každého upečeného košíčku, pomocí čajové lžičky opatrně vydlábneme střed těsta tak, že vytvoříme v košíčku důlek, který později naplníme citrónovou náplní.

3

Citrónová náplň: v misce vyšleháme jedno celé vejce se žloutkem. dva větší chemicky neošetřené citróny omyjeme, osušíme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu (125ml). Šťávu s kůrou a s cukrem dáme do pánve a při mírné teplotě směs přivedeme k varu, přimícháme rozšlehané vejce se žloutkem a pomalu vaříme asi 5 minut, do doby, až bude směs tuhá. Pak pánev odstavíme z plotny a když směs vychladne zašleháme do ní máslo.

4

Vanilkový krém: do druhé, hlubší pánve nebo rendlíku nalijeme vodu, přidáme do ní cukr a cukrovou vodu přivedeme k varu a vaříme několik sekund. Poté cukrovou vodu postupně přimícháme ke žloutkům. Stále mícháme až do vychladnutí. Pak do žloutkového základu přidáme 1/2 seškrábnutých semínek z jednoho vanilkového lusku a změklé máslo. Krém vyšleháme metličkou dohladka. Krém dáme do plátěného sáčku, kterým zdobíme dorty.

5

Důlky v v upečených košíčcích naplníme citrónovou náplní a navrch nastříkáme ozdobně kopeček krému. Povrch krému pokapeme javorovým sirupem, košíčky poklademe na mísu a servírujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept