Norimberský kořeněný perník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Norimberský kořeněný perník
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61537 |
Kategorie: | Perníky |
Ingredience
100 g | Cukr moučkový |
0,5 kávová lžička | Hřebíček mletý |
1 polévková lžíce | Kandovaná citronová kůra |
1 polévková lžíce | Kandovaná pomerančová kůra |
0,5 kávová lžička | Kardamom |
80 g | Mandle mleté |
90 g | Máslo čerstvé |
200 g | Med včelí |
270 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Nové koření mleté |
1 balení | Oplatky dortové |
100 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 10,8mg |
Draslík | 123,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 3,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Hřebíček mletý, Kardamom, Med včelí, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Soda jedlá, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kandovaná citronová kůra, Kandovaná pomerančová kůra, Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Nové koření mleté, Oplatky dortové, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Norimberský kořeněný perník postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosijeme mouku a cukr. Přidáme mleté koření, jedlou sodu, mleté mandle, nahrubo namleté nebo nasekané ořechy a nakrájenou kandovanou kůru. |
2 | V kastrůlku rozpustíme máslo a med. Směs ihned vlijeme do mísy s moukou a vypracujeme lepivé, ne zcela tuhé těsto. |
3 | Z oplatek vykrájíme kolečka o průměru asi 6 cm a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. |
4 | Lžící namočenou do studené vody nabíráme vždy trochu těsta. Naneseme na oplatky a přitiskneme na celou plochu oplatky. |
5 | Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut. |
Poznámka
Vychladlé perníčky můžeme máčet v cukrové polevě.