Vánoční kroucené sušenky s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční kroucené sušenky s mandlemi
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61550 |
Kategorie: | Sušenky |
Ingredience
70 g | Cukr moučkový |
70 g | Mandle loupané |
50 g | Mandle plátky |
40 g | Máslo čerstvé |
35 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
Na potření plechu | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 3,5mg |
Draslík | 5,5mg |
Vláknina | 91,9mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Tresť vanilková, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle loupané, Mandle plátky, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční kroucené sušenky s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Plech vytřeme máslem. Loupané mandle rozdrtíme na drobnější kousky a smícháme je s 15g moučkového cukru. Troubu si předehřejeme na 200°C. |
2 | V míse vyšleháme změklé máslo s 55g moučkového cukru do pěny, přidáme 2 bílky a šleháme do doby, až se vše dokonale spojí. Postupně do vzniklého krému přidáme vanilkový extrakt a po částech zamícháme mouku a nakonec drcené mandle s cukrem. Těsto by mělo mít polotuhou konzistenci. Pomocí lžíce na plech naneseme kopečky těsta, z každého kopečku vytvoříme lžicí placičku o průměru asi 10 cm, silnou 3-4mm. Posypeme je mandlovými lupínky a dáme do trouby na 5 minut péct. Sušenky by měly mít krásnou zlatou barvu, okraje budou zlatohnědé. Vyjmeme je z trouby a hned, co nejrychleji, každou horkou sušenku přehneme (zkroutíme) přes kovovou formičku ve tvaru trubičky. Vychladlé by se nedaly tvarovat. |
3 | Sušenky odložíme do krabice a necháme je odležet několik hodin i dní. Jsou výborné. |