Vánoční smetanovo-čokoládové lanýže - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 37 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční smetanovo-čokoládové lanýže
Celkový čas: | 37 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 7 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61552 |
Ingredience
Na obalení | |
---|---|
2 polévková lžíce | Kakao - prášek |
6 ks | Ořechy vlašské |
Těsto | |
275 g | Čokoláda hořká |
30 g | Máslo čerstvé |
40 ml | Rum |
175 g | Smetana 33% (šlehačka) |
0,3 kávová lžička | Tresť vanilková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 12,5mg |
Draslík | 216,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 12,9mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kakao - prášek, Ořechy vlašské, Čokoláda hořká, Rum, Tresť vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční smetanovo-čokoládové lanýže postup přípravy receptu:
1 | Do většího rendlíku s nepřilnavým dnem nalijeme smetanu, kterou přivedeme k varu. Poté ji odstavíme z plotny, dáme do ní na kousky polámanou čokoládu a necháme ji za stálého míchání rozpustit dohladka. Pak přimícháme změklé máslo, vanilkový extrakt a rum. Krém přelijeme do misky, uzavřeme ji a dáme na 5-6 hodin do lednice ztuhnout. |
2 | Větší, neprohnutou mísu vyložíme pečícím papírem. Do jedné misky nasypeme kvalitní kakao a do druhé misky nasypeme nadrobno rozdrcené ořechy. Pomocí lžíce odkrojíme kousek ztuhlého krému a pomocí rukou rychle vytvarujeme kuličky. Polovinu lanýžů obalíme v kakau a polovinu v ořechách. Dáme je zpět do lednice ztuhnout. Před podáváním lanýže ozdobně naaranžujeme na misky a servírujeme. |