Pečená jablka na víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená jablka na víně
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61553 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
1,5 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
6 polévková lžíce | Cukr krupice |
6 ks | Jablka Golden |
2 polévková lžíce | Martell cognac |
6 kávová lžička | Máslo čerstvé |
70 ml | Víno bílé |
100 ml | Voda pitná |
Vařená pomerančová kůra | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
100 ml | Marmeláda pomerančová |
2 ks | Pomeranče |
200 ml | Voda pitná |
Šlehačka | |
1 polévková lžíce | Cukr moučka |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 40,7mg |
Draslík | 135,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 160,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Víno bílé, Voda pitná, Cukr krupice, Marmeláda pomerančová, Pomeranče, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva, Jablka Golden, Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená jablka na víně postup přípravy receptu:
1 | Omytá a osušená jablka oloupeme a vykrajovacím nožem z jablek vykrojíme jadřince. jablka pokapeme citrónovou šťávou. Troubu si předehřejeme na 160°C. Hlubší pečící formu (nejlépe litinovou pánev s nepřilnavým dnem) vymažeme silněji máslem, oloupaná jablka dodatečně osušíme a posadíme je s vykrojeným středem vzhůru. Do středu jablek dáme po jedné lžičce másla a posypeme je cukrem. Pak jablka polijeme bílým vínem a koňakem. K jablkám ještě přilijeme půl skleničky vody. Jablka postavíme na plotnu. Tekutinu pod jablky téměř přivedeme k varu, poté je odstavíme z plotny, zakryjeme pečícím papírem a dáme je do trouby péct. Pečeme je 25 až 30 minut. Je velmi důležité, aby vzniklá šťáva pod jablky se vařila, potom jablka neprasknou. Když jdou jablka lehce propíchnout, jsou upečená. Dáváme pozor, aby jsme je nepřevařili. |
2 | Mezitím, co se jablka pečou, omyjeme a osušíme 2 pomeranče. Oloupeme z nich kůru, nakrájíme ji na tenké proužky a dáme do rendlíku s vodou a cukrem vařit. Kůru vaříme doměkka asi 10 minut, pak ji scedíme, přelijeme studenou vodou a osušíme. |
3 | V míse vyšleháme smetanu s 1 lžicí cukru na tuhou šlehačku. Upečená jablka vyjmeme ze šťávy, tu přelijeme do rendlíku. Přimícháme do ní pomerančovou marmeládu (popřípadě džem), a za stálého míchání zprudka (jen asi 3 minuty) vaříme do zhoustnutí. Ke konci přidáme do šťávy pomerančovou kůru, tu vaříme maximálně jen minutu. |
4 | Pečená jablka dáme na servírovací talířky, polijeme je pomerančovou šťávou i s kůrou, ozdobíme šlehačkou a hned podáváme. |