Pařížský věnec z odpalovaného těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pařížský věnec z odpalovaného těsta
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61558 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Odpalované těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
85 g | Máslo čerstvé |
120 ml | Mléko plnotučné |
135 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
120 ml | Voda pitná |
Na potření těsta | |
50 g | Mandle loupané |
1 špetka | Sůl |
Náplň | |
17 g | Cukr moučka |
270 ml | Kokosová smetana |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 219,1mg |
Draslík | 62,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 226,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 168,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Sůl, Tresť vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mandle loupané, Kokosová smetana mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pařížský věnec z odpalovaného těsta postup přípravy receptu:
1 | Na plech si položíme pečící papír, který jsme vystřihli do tvaru kruhu. Troubu si předehřejeme na 200°C. |
2 | Do mísy prosejeme hladkou mouku, do které zamícháme špetku soli a lžičku krupicového cukru. Ve větším rendlíku při mírné teplotě a za stálého míchání přivedeme k varu vodu s mlékem a máslem. Jakmile se směs začne vařit a máslo je rozpuštěné, odstavíme renlík z plotny. Postupně do směsi zapracujeme připravenou mouku. Stále mícháme, až do doby, kdy se těsto bude odlepovat od stěn nádoby. Pak rendlík dáme znovu na plotnu a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty. Odpalované těsto z rendlíku přendáme do mísy a postupně, pomocí ručního šlehače, zašleháme do těsta 4 celá vejce. Těsto by mělo být velmi hutné. |
3 | Na pečící papír, po celém obvodu kruhu, naneseme vrchovatou lžící 10 kopečků těsta. Kopečky by se měly dotýkat a tvořit souměrný věneček. Těsto potřeme osoleným, rozšlehaným vejcem, pak ho posypeme na plátky pokrájenými mandlemi. |
4 | Plech s věncem vložíme do trouby, pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme do zlatohněda dalších 35-40 minut. |
5 | Mezitím, než se věnec upeče, připravíme tuhou šlehačku: do mísy nalijeme smetanu, přidáme moučkový prosátý cukr, vanilkový extrakt a smetanu, kterou vyšleháme na tuhou šlehačku. Mísu se šlehačkou zakryjeme a odložíme na 30 minut do lednice. |
6 | Upečené vychladlé těsto podélně rozkrojíme ostrým, plochým nožem. Spodní část naplníme šlehačkou a zakryjeme vrchním dílem. Poté věnec nakrájíme na porce, dáme je na servírovací talířky a podáváme. |