Rumové bábovičky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rumové bábovičky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61561 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
Na vytření a vymazání | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Kvásek | |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Droždí |
1 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
Těsto | |
150 g | Cukr moučkový |
50 g | Máslo čerstvé |
120 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl bylinková |
3 ks | Vejce slepičí |
Sirup | |
100 ml | Rum |
250 ml | Sirup cukerný |
250 ml | Voda pitná |
Na ozdobu | |
6 polévková lžíce | Jahody lesní |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 166,2mg |
Draslík | 79,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 141,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Cukr moučkový, Vejce slepičí, Rum, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mléko plnotučné, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Sůl bylinková, Sirup cukerný, Jahody lesní, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rumové bábovičky postup přípravy receptu:
1 | Troubu si předehřejeme na 185°C. Formičky ve tvaru báboviček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvá vejce (s pokojovou teplotou) rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim 1/2 lžičky cukru, 1 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. |
2 | V jedné míse vyšleháme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Do ní postupně zamícháme prosátou mouku se špetkou soli, mléko a kvásek. Těsto důkladně promícháme až je hladké a bez hrudek. Bílky v druhé míse vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. |
3 | Naplníme formičky, poklademe je na plech a dáme do trouby. Snížíme teplotu na 180°C a pečeme 20-25 minut dozlatova. Po upečení je necháme mírně vychladnout, pak je vyklopíme na mísu. |
4 | Než se upečou bábovičky, tak si připravíme rumový sirup: v misce smícháme sirup s vodou a rumem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Lesní jahody propláchneme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a osušíme je. Teplé bábovičky dáme na servírovací talířky a polijeme je sirupem. Ozdobíme je šlehačkou, jahodami a podáváme. |