Skvělé řezy na oslavu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Skvělé řezy na oslavu
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61564 |
Kategorie: | Řezy |
Ingredience
Listové těsto | |
---|---|
300 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
Krém | |
100 g | Cukr moučka |
110 g | Jahody zahradní |
240 g | Mascarpone |
30 g | Pistácie |
375 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Na posypání | |
1 polévková lžíce | Cukr moučka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 193,1mg |
Draslík | 119,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 34,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 84,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Jahody zahradní, Pistácie mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mascarpone, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka, Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Skvělé řezy na oslavu postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si domácí listové těsto: v míse smícháme mouku se špetkou soli, pak do mouky nakrájíme na kostky máslo a rukou vše prohněteme. Pak do těsta budeme přilévat vodu a dále ho budeme zpracovávat. Těsto dáme na pomoučený vál a rukama ho vypracujeme tak, až bude hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme do fólie a odložíme do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout. Těsto před pečením znovu vyválíme na placku, kterou 2x přeložíme do tvaru čtverce, znovu ho zabalíme a dáme na 30 minut do lednice. Tento postup ještě jednou zopakujeme. |
2 | Před pečením si předehřejeme troubu na 180°. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto na pomoučeném válu vyválíme na obdélník o síle asi 4-5mm, z těsta pak nakrájíme pomocí radýlka 8 stejných dílů ve tvaru obdélníku. Poklademe je na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova až zlatohněda, přibližně 20 minut. Upečené plátky těsta necháme vychladnout. |
3 | Připravíme si dva krémy. Omyté a osušené jahody rozmačkáme a rozmixujeme je. Pistácie v hlubší míse rozdrtíme nadrobno a též je tyčovým mixérem rozmixujeme. V míse dobře vymícháme krém mascarpone s moučkovým cukrem a rozdělíme ho na dvě části. Ze smetany a moučkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. |
4 | Jahodový krém: do jedné části krému zašleháme jahody a přimícháme 1/2 šlehačky. |
5 | Pistáciový krém: do druhé části zašleháme rozmixované pistácie a přimícháme 2/2 šlehačky. Každý z krémů zvlášť dáme do cukrářských sáčků, střídavě ozdobíme polovinu upečených obdélníků, zakryjeme je druhou polovinou obdélníků, povrch každé porce posypeme moučkovým cukrem a podáváme. |