Uzená polévka s kroupami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Uzená polévka s kroupami
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 6158 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
290 g | Ječné kroupy |
3 ks | Libeček |
1 špetka | Majoránka |
1 ks | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
5 ks | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
1 kg | Vepřová uzená žebra |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 93g |
---|---|
Cholesterol | 148,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 40g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Majoránka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sádlo škvařené, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ječné kroupy, Libeček, Mrkev kořen, Petržel - nať, Vepřová uzená žebra mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Uzená polévka s kroupami postup přípravy receptu:
1 | Uzená žebra zalijeme vodou, přidáme libeček, bobkový list, nové koření, pepř a vaříme asi hodinu do změknutí. |
2 | Kroupy zalijeme dvojnásobkem vody a uvaříme doměkka. |
3 | Scedíme a propláchneme studenou vodou. |
4 | Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle, nalijeme na ní vývar z žeber, přidáme pokrájenou mrkev a vaříme asi 10 minut. Obereme maso z žeber a spolu s kroupami ho dáme do polévky, ještě |
5 | 5 minut povaříme, dle chuti přisolíme, přisypeme majoránku |
6 | a nasekanou petrželku. |
Poznámka
Žebra ani polévku nesolíme dokud neochutnáme. Žebra i maso je slané. Kroupy můžeme namočit do vody přes noc, vaříme ve stejné vodě, můžeme přidat lžíci sádla.
Vybrala jsem si tento recept k vyzkoušení, ale po pečlivém přečtení množství ingrediencí na dané porce jsem skoro všeho dala méně. Stačí méně kostí i koření, ale někdo má rád výraznější kořeněnou chuť, tak to je na každém. Stačí taky o hodně méně krup, na 10 porcí cca 150 - 200 g v suchém stavu, hodně se navaří. Prostě všeho s mírou. Uzená polévka z žeber většinou bývá i tučnější, tak je na zvážení, jestli do ní přidávat ještě sádlo. I když je fakt, že cibulka udělá dobrou chuť. Já většinou do uzené polévky přidávám nejen mrkev, ale i kousek celeru a petržele a taky pórek. Na povrch jsem přidala čerstvou majoránku.