Banánové polévané koblihy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 43 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Banánové polévané koblihy
Celkový čas: | 43 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61582 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
2 ks | Banány |
2 kávová lžička | Kypřící prášek do pečiva |
50 g | Med včelí |
440 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Skořice mletá |
2 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
50 g | Zakysaná smetana |
Na pomoučený vál | |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Na smažení | |
250 ml | Olej slunečnicový |
Poleva | |
1 ks | Banány |
3 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
300 g | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 64,6mg |
Draslík | 300,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 157,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,6mg |
Vitamín E | 13,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Banány, Med včelí, Muškátový oříšek, Skořice mletá, Soda jedlá, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Olej slunečnicový, Banány, Cukr moučkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřící prášek do pečiva, Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Banánové polévané koblihy postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve nasušíme 3 oloupané banány: troubu předehřejeme na 120°C, plátky banánů poklademe na plech, dáme je do trouby a budeme je sušit přibližně 2 hodiny. Po vychladnutí je nakrájíme na malé kostičky. |
2 | Do mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou, kypřícím práškem do pečiva, špetkou skořice, muškátového oříšku a soli. Sypkou směs promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s medem, zakysanou smetanou, nakonec přimícháme 2 usušené banány. Do této medové směsi postupně budeme zašlehávat (nejlépe ručním, elektrickým šlehačem) připravenou mouku. Dobře prošlehané těsto zakryjeme a dáme ho na 2 hodiny do lednice odpočinout. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zvrchu ho též zlehka posypeme moukou a zlehka vyválíme na placku silnou asi 1.5-2 cm. formičkou z těsta vykrojíme kolečka o průměru přibližně 7cm, středy koblihů vykrojíme malou formičkou o průměru asi 3-4cm. |
3 | V hluboké, ale menší pánvi rozpálíme olej, ve kterém koblihy smažíme z každé strany po 2 minutách do zlatova až zlatohněda - o pánve by se měly vejít naráz 4 koblihy. Usmažené koblihy poklademe na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje, po chvilce je otočíme na druhou papírovou utěrku. |
4 | Připravíme si polevu: v misce vymícháme prosátých 300g moučkového cukru s 3 lžícemi horké vody a 3 lžícemi citrónové šťávy. Jednu stranu vychladlých koblihů zamočíme do polevy, poklademe je na plech vyložený pečícíme papírem a než poleva úplně uschne, posypeme je pokrájeným usušeným banánem. |
5 | Poklademe je na mísu a servírujeme. |