Zmrzlinové větrníčky s čokoládovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zmrzlinové větrníčky s čokoládovou polevou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61593 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
Na vymazání plech | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Odpalované těsto | |
85 g | Máslo čerstvé |
110 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
175 ml | Voda pitná |
Poleva a náplň | |
270 g | Čokoláda hořká |
110 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
750 g | Zmrzlina vanilková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 69g |
---|---|
Cholesterol | 269,3mg |
Draslík | 647,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 828,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Čokoláda hořká, Zmrzlina vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zmrzlinové větrníčky s čokoládovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Plech vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 200°C. |
2 | Do mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli. V misce rozšleháme jedno vejce. V rendlíku přivedme k varu vodu s máslem, jakmile se začne vařit, odstavíme rendlík z plotny a za stálého míchání, do horkého másla s vodou nasypeme mouku. Těsto mícháme tak dlouho, dokud se neodlepuje od stěn mísy. Poté rendlík postavíme znovu na plotnu, stále mícháme a vaříme ještě 2 minuty. Do těsta zamícháme naráz 2 celá vejce, poté přimícháme připravené rozšlehané vejce. Hotové těsto by mělo mít polotuhou, mastnou konzistenci, je hladké a nelepí se. Vrchovatou lžicí nabereme z těsta kopečky těsta, které poklademe na vymazaný plech. Těsto upravíme do tvaru malých koulí - větrníčků. Plech s s větrníčky dáme do trouby a pečeme je 30 minut. Zlatě upečené větrníčky necháme při otevřené troubě vychladnout. |
3 | V horké vodní lázni v misce rozpustíme nalámanou hořkou čokoládu se smetanou. Čokoládová poleva by měla být krásně hladká. |
4 | Vychladlé větrníčky podélně rozpůlíme ostrým, širokým nožem, naplníme je vanilkovou zmrzlinou, zakryjeme je vrchní částí, kterou ozdobíme čokoládovou polevou a po chvilce větrníčky servírujeme. |
Poznámka
Místo zmrzliny můžeme větrníčky naplnit šlehačkou nebo šlehačkovým krémem, podle své chuti.