Recept

Kynutý koláč s krémem, čokoládou a brusinkami

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61594
Kategorie: Koláče

Ingredience

Kvásek
1 kávová lžička Cukr krupice
17 g Droždí
3 polévková lžíce Mléko plnotučné
Ostatní ingredience na těsto
50 g Cukr moučkový
90 g Máslo čerstvé
100 ml Mléko plnotučné
400 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Sůl
2 ks Vejce slepičí
Na vytření a vysypání formy
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Mouka polohrubá
Na potření těsta
1 ks Vejce slepičí
Krém
100 g Cukr moučka
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
500 ml Mléko plnotučné
50 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 kávová lžička Tresť vanilková
3 ks Vaječný žloutek slepičí
Na posypání těsta
3 polévková lžíce Brusinky sušené
4 polévková lžíce Čokoláda 70% kakao

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 518 kcal
Kilojoule 2 166kJ
16% Sacharidy 58 g
34% Tuky 25 g
7% Sodík 142 mg
26% Bílkoviny 14 g

Kynutý koláč s krémem, čokoládou a brusinkami postup přípravy receptu:

1

Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a 3 lžíce mléka.

2

Do větší mísy prosejeme hladkou mouku, kterou promícháme s cukrem a špetkou soli. V kastrólku rozehřejeme máslo, které zchladíme mlékem. Do mísy s moukou nalijeme vzešlý kvásek, přidáme 2 celá vejce a vychladlé máslo s mlékem. Vše nejdříve promícháme a pak důkladně propracujeme vařečkou nebo rukou. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple minimálně 1.5-2 hodiny kynout.

3

Připravíme si mezitím krém: v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, do ní přimícháme mouku a vroucí mléko. Misku dáme do vroucí vodní lázně a za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí (přibližně 10 minut). Misku z krémem odstavíme z vodní lázně, přimícháme do něj pokrájené změklé máslo a vanilkový extrakt. Hladký krém odložíme stranou vychladnout.

4

Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Hořkou čokoládu posekáme na malé kousky. Omyté sušené brusinky necháme okapat. Na pomoučeném vále si těsto rozdělíme na 3 díly. Z jednoho dílu vyválíme placku, kterou vyložíme dno formy. Zbylé 2 díly těsta též vyválíme, potřeme je krémem, posypeme čokoládou a těsto srolujeme do tvaru válečku. Ostrým nožem válečky těsta nakrájíme zešikma na 4cm široké "šneky". Ty poklademe naležato na těsto ve formě. Formu zakryjeme čistou utěrkou a znovu těsto necháme vykynout minimálně 30-40 minut. Asi 15 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Pečeme ho do zlatohněda přibližně 35 minut. Tento výborný koláč můžeme podávat už mírně vychladlý. Je výborný.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept