Kynutý koláč s krémem, čokoládou a brusinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý koláč s krémem, čokoládou a brusinkami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61594 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
17 g | Droždí |
3 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
Ostatní ingredience na těsto | |
50 g | Cukr moučkový |
90 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko plnotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na vytření a vysypání formy | |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Na potření těsta | |
1 ks | Vejce slepičí |
Krém | |
100 g | Cukr moučka |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na posypání těsta | |
3 polévková lžíce | Brusinky sušené |
4 polévková lžíce | Čokoláda 70% kakao |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 259,6mg |
Draslík | 98,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 268,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 501,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Cukr moučkový, Sůl, Vejce slepičí, Vejce slepičí, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Brusinky sušené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Čokoláda 70% kakao mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kynutý koláč s krémem, čokoládou a brusinkami postup přípravy receptu:
1 | Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a 3 lžíce mléka. |
2 | Do větší mísy prosejeme hladkou mouku, kterou promícháme s cukrem a špetkou soli. V kastrólku rozehřejeme máslo, které zchladíme mlékem. Do mísy s moukou nalijeme vzešlý kvásek, přidáme 2 celá vejce a vychladlé máslo s mlékem. Vše nejdříve promícháme a pak důkladně propracujeme vařečkou nebo rukou. Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple minimálně 1.5-2 hodiny kynout. |
3 | Připravíme si mezitím krém: v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, do ní přimícháme mouku a vroucí mléko. Misku dáme do vroucí vodní lázně a za stálého míchání vaříme krém do zhoustnutí (přibližně 10 minut). Misku z krémem odstavíme z vodní lázně, přimícháme do něj pokrájené změklé máslo a vanilkový extrakt. Hladký krém odložíme stranou vychladnout. |
4 | Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Hořkou čokoládu posekáme na malé kousky. Omyté sušené brusinky necháme okapat. Na pomoučeném vále si těsto rozdělíme na 3 díly. Z jednoho dílu vyválíme placku, kterou vyložíme dno formy. Zbylé 2 díly těsta též vyválíme, potřeme je krémem, posypeme čokoládou a těsto srolujeme do tvaru válečku. Ostrým nožem válečky těsta nakrájíme zešikma na 4cm široké "šneky". Ty poklademe naležato na těsto ve formě. Formu zakryjeme čistou utěrkou a znovu těsto necháme vykynout minimálně 30-40 minut. Asi 15 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Pečeme ho do zlatohněda přibližně 35 minut. Tento výborný koláč můžeme podávat už mírně vychladlý. Je výborný. |