Čokoládový dort s mandlemi a karamelovou zmrzlinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový dort s mandlemi a karamelovou zmrzlinou
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61595 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Čokoládový korpus | |
---|---|
300 g | Čokoláda 70% kakao |
110 g | Cukr moučka |
70 g | Mandle |
230 g | Máslo čerstvé |
15 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Tresť mandlová |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
6 ks | Vejce slepičí |
Karamelová zmrzlina | |
300 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
12 ks | Vaječný žloutek slepičí |
125 g | Voda pitná |
Čokoládová zmrzlina | |
240 g | Čokoláda hořká |
200 g | Cukr moučkový |
65 g | Kakao - prášek |
625 ml | Voda pitná |
Na ozdobení | |
2 polévková lžíce | Mandle |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 105g |
---|---|
Cholesterol | 776,2mg |
Draslík | 501,9mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 875,9mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 5,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mandle, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Med včelí, Sůl, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Čokoláda hořká, Cukr moučkový, Kakao - prášek, Voda pitná, Mandle mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda 70% kakao, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Tresť mandlová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový dort s mandlemi a karamelovou zmrzlinou postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou mís žloutky a bílky. Troubu si předehřejem na 180°C. |
2 | Do misky nalámeme čokoládu, přidáme k ní máslo a za stálého míchání ji ve vodní horké lázni rozpustíme a vymícháme hladký čokoládový krém. Misku vyjmeme z lázně a krém necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme do pěny žloutky s cukrem (odebereme z něj 2 lžíce, které použijeme do bílků). Postupně, za stálého šlehání, do žloutkové pěny přimícháme čokoládový krém a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme na sníh, asi v polovině šlehání přidáme do sněhu 2 lžíce cukru, aby sníh byl tuhý. Do krému budeme střídavě po lžicích zapracovávat sníh a hladkou mouku. Nakonec do vzniklého těsta přimícháme drcené mandle a mandlový extrakt. Těsto nalijeme do formy, kterou dáme na plech a do trouby. Pečeme 20 minut, poté upečený korpus necháme vychladnout. |
3 | Připravíme si karamelovou zmrzlinu: v misce vyšleháme žloutky. Do rendlíku dáme cukr, vodu a med. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, pomalu uvaříme tmavší karamel. Mícháme, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálil. Přilejeme k němu opatrně mléko a jakmile se směs znovu začne vařit, přimícháme vyšlehané žloutky. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Hustý krém odstavíme z plotny, nakonec přimícháme vanilkový extrakt a špetku soli. Krém dáme z rendlíku do misky a dáme ho do mrazáku zamrazit. |
4 | Uvaříme si ještě čokoládovou zmrzlinu. V druhém rendlíku přivedeme k varu vymíchané kakao v cukrové vodě. Jakmile se kakao začne vařit, nesmí se utvořit hrudky, odebereme rendlík z plotny a do horkého kakaa nalámeme čokoládu. Čokoládový krém pak dáme do misky a do mrazáku ztuhnout. |
5 | Když máme oba druhy zmrzliny ztuhnuté, upečený čokoládový korpus podélně rozřízneme na 3 díly. |
6 | Na spodní část čokoládového korpusu navršíme 1/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji prostřední části korpusu. Tu potřeme 2/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji posledním dílem korpusu, potřeme čokoládovou zmrzlinou, dozdobíme mandlemi a servírujeme. |