Recept

Čokoládový dort s mandlemi a karamelovou zmrzlinou

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61595

Ingredience

Čokoládový korpus
110 g Cukr moučka
70 g Mandle
15 g Mouka pšeničná hladká T 650
230 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Tresť mandlová
2 kávová lžička Tresť vanilková
6 ks Vejce slepičí
300 g Čokoláda 70% kakao
Karamelová zmrzlina
300 g Cukr moučkový
1 polévková lžíce Med včelí
1 špetka Sůl
1 kávová lžička Tresť vanilková
12 ks Vaječný žloutek slepičí
125 g Voda pitná
Čokoládová zmrzlina
200 g Cukr moučkový
65 g Kakao - prášek
625 ml Voda pitná
240 g Čokoláda hořká
Na ozdobení
2 polévková lžíce Mandle

Nutriční hodnoty jedné porce

58% Kalorie 1,137 kcal
Kilojoule 4 759kJ
30% Sacharidy 107 g
97% Tuky 73 g
6% Sodík 128 mg
39% Bílkoviny 22 g

Čokoládový dort s mandlemi a karamelovou zmrzlinou postup přípravy receptu:

1

Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou mís žloutky a bílky. Troubu si předehřejem na 180°C.

2

Do misky nalámeme čokoládu, přidáme k ní máslo a za stálého míchání ji ve vodní horké lázni rozpustíme a vymícháme hladký čokoládový krém. Misku vyjmeme z lázně a krém necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme do pěny žloutky s cukrem (odebereme z něj 2 lžíce, které použijeme do bílků). Postupně, za stálého šlehání, do žloutkové pěny přimícháme čokoládový krém a vanilkový extrakt. Bílky vyšleháme na sníh, asi v polovině šlehání přidáme do sněhu 2 lžíce cukru, aby sníh byl tuhý. Do krému budeme střídavě po lžicích zapracovávat sníh a hladkou mouku. Nakonec do vzniklého těsta přimícháme drcené mandle a mandlový extrakt. Těsto nalijeme do formy, kterou dáme na plech a do trouby. Pečeme 20 minut, poté upečený korpus necháme vychladnout.

3

Připravíme si karamelovou zmrzlinu: v misce vyšleháme žloutky. Do rendlíku dáme cukr, vodu a med. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, pomalu uvaříme tmavší karamel. Mícháme, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálil. Přilejeme k němu opatrně mléko a jakmile se směs znovu začne vařit, přimícháme vyšlehané žloutky. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Hustý krém odstavíme z plotny, nakonec přimícháme vanilkový extrakt a špetku soli. Krém dáme z rendlíku do misky a dáme ho do mrazáku zamrazit.

4

Uvaříme si ještě čokoládovou zmrzlinu. V druhém rendlíku přivedeme k varu vymíchané kakao v cukrové vodě. Jakmile se kakao začne vařit, nesmí se utvořit hrudky, odebereme rendlík z plotny a do horkého kakaa nalámeme čokoládu. Čokoládový krém pak dáme do misky a do mrazáku ztuhnout.

5

Když máme oba druhy zmrzliny ztuhnuté, upečený čokoládový korpus podélně rozřízneme na 3 díly.

6

Na spodní část čokoládového korpusu navršíme 1/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji prostřední části korpusu. Tu potřeme 2/2 karamelové zmrzliny, zakryjeme ji posledním dílem korpusu, potřeme čokoládovou zmrzlinou, dozdobíme mandlemi a servírujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept