Recept

Ručně tvarované mandlové košíčky se zmrzlinou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61603
Kategorie: Cukroví

Ingredience

Na vytření 1 plechu
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
Těsto na košíčky
100 g Cukr moučkový
1 kávová lžička Likér mandlový - Amaretto
60 g Mandle
40 g Máslo čerstvé
35 g Mouka pšeničná hladká T 650
2 ks Vaječný bílek slepičí
Na vytření 2 plechu
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
Zmrzlina s karamelovými mandlemi
175 g Cukr moučka
55 g Mandle
500 ml Mléko plnotučné
250 ml Smetana 33% (šlehačka)
6 ks Vaječný žloutek slepičí
60 ml Voda pitná
Na vytření 2 plechu
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
Na ozdobu
4 polévková lžíce Cukr krupice
1 ks Pomeranče
200 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

34% Kalorie 662 kcal
Kilojoule 2 771kJ
13% Sacharidy 46 g
64% Tuky 48 g
2% Sodík 39 mg
26% Bílkoviny 15 g

Ručně tvarované mandlové košíčky se zmrzlinou postup přípravy receptu:

1

Dozlatova opražené mandle si s cukrem rozmixujeme najemno. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vytřeme máslem.

2

V míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zamícháme do máslové pěny. Ještě přidáme mandlový likér a po lžicích mouku. Nakonec do těsta zamícháme rozmixované mandle. Těsto důkladně promícháme, pomocí lžíce kopečky těsta poklademe na vytřený plech, upravíme je na tenčí placičky o průměru asi 10cm. Pečeme je přibližně 4-5 minut. Upečené korpusy jsou uprostřed světlé, okraje zlatohnědé. Po upečení každé horké kolečko položíme na dno obrácené sklenice a prsty vytvarujeme košíček. Tímto způsobem všechny placičky upravíme do tvaru košíčků, odložíme je a necháme vychladnout.

3

Zmrzlina s karamelovými mandlemi: do rendlíku nasypeme cukr, přidáme k němu očištěné mandle a vodu. Vše promícháme a dáme vařit. Směs mícháme do doby, až se začne cukr vařit. Poté snížíme teplotu a vaříme bez míchání, až se vytvoří světle hnědý karamel. Karamel s mandlemi vylijeme na plech, který jsme si vymazali máslem a necháme ho vychladnout. Z omytého a osušeného pomeranče oloupeme tence kůru (bez bílé dužiny) a nakrájíme ji velmi tenké proužky, dlouhé asi 3-4 cm. V malém kastrólku svaříme cukr s vodou, dáme do cukrové vody nakrájenou kůru a vaříme ji asi 4-5 minut. Kastrólek pak odstavíme z plotny, kůru scedíme až po 1 hodině, poté ji rozložíme na mělký talíř, aby oschla a odložíme ji na ozdobu.

4

V míse vyšleháme 6 žloutků se 100g cukru do pěny. Pěnu pomalu budeme po troškách přidávat k horkému mléku a za stálého míchání uvaříme krém (měl by na vařečce zanechávat hustější povrch). Do mísy nalijeme smetanu na šlehání, do které zamícháme žloutkový krém a misku odložíme do mrazničky.

5

Druhý den košíčky poklademe na servírovací talířky, každý košíček naplníme zmrzlinou, ozdobíme pomerančovou kůrou a servírujeme.

Poznámka

Pokud by se nám placka na košíčky nechtěla vytvarovat (protože korpus je už vychladlý, vrátíme placku na několik sekund do trouby. Je nutné dodržet přesně váhu, aby se košíčky podařily.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept