Ručně tvarované mandlové košíčky se zmrzlinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ručně tvarované mandlové košíčky se zmrzlinou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61603 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
Na vytření 1 plechu | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto na košíčky | |
100 g | Cukr moučkový |
1 kávová lžička | Likér mandlový - Amaretto |
60 g | Mandle |
40 g | Máslo čerstvé |
35 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
Na vytření 2 plechu | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Zmrzlina s karamelovými mandlemi | |
175 g | Cukr moučka |
55 g | Mandle |
500 ml | Mléko plnotučné |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
60 ml | Voda pitná |
Na vytření 2 plechu | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Na ozdobu | |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Pomeranče |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 444,4mg |
Draslík | 250,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 507,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,7mg |
Vitamín E | 5,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 536,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Mandle, Vaječný bílek slepičí, Mandle, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Pomeranče, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Likér mandlový - Amaretto, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Ručně tvarované mandlové košíčky se zmrzlinou postup přípravy receptu:
1 | Dozlatova opražené mandle si s cukrem rozmixujeme najemno. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vytřeme máslem. |
2 | V míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zamícháme do máslové pěny. Ještě přidáme mandlový likér a po lžicích mouku. Nakonec do těsta zamícháme rozmixované mandle. Těsto důkladně promícháme, pomocí lžíce kopečky těsta poklademe na vytřený plech, upravíme je na tenčí placičky o průměru asi 10cm. Pečeme je přibližně 4-5 minut. Upečené korpusy jsou uprostřed světlé, okraje zlatohnědé. Po upečení každé horké kolečko položíme na dno obrácené sklenice a prsty vytvarujeme košíček. Tímto způsobem všechny placičky upravíme do tvaru košíčků, odložíme je a necháme vychladnout. |
3 | Zmrzlina s karamelovými mandlemi: do rendlíku nasypeme cukr, přidáme k němu očištěné mandle a vodu. Vše promícháme a dáme vařit. Směs mícháme do doby, až se začne cukr vařit. Poté snížíme teplotu a vaříme bez míchání, až se vytvoří světle hnědý karamel. Karamel s mandlemi vylijeme na plech, který jsme si vymazali máslem a necháme ho vychladnout. Z omytého a osušeného pomeranče oloupeme tence kůru (bez bílé dužiny) a nakrájíme ji velmi tenké proužky, dlouhé asi 3-4 cm. V malém kastrólku svaříme cukr s vodou, dáme do cukrové vody nakrájenou kůru a vaříme ji asi 4-5 minut. Kastrólek pak odstavíme z plotny, kůru scedíme až po 1 hodině, poté ji rozložíme na mělký talíř, aby oschla a odložíme ji na ozdobu. |
4 | V míse vyšleháme 6 žloutků se 100g cukru do pěny. Pěnu pomalu budeme po troškách přidávat k horkému mléku a za stálého míchání uvaříme krém (měl by na vařečce zanechávat hustější povrch). Do mísy nalijeme smetanu na šlehání, do které zamícháme žloutkový krém a misku odložíme do mrazničky. |
5 | Druhý den košíčky poklademe na servírovací talířky, každý košíček naplníme zmrzlinou, ozdobíme pomerančovou kůrou a servírujeme. |
Poznámka
Pokud by se nám placka na košíčky nechtěla vytvarovat (protože korpus je už vychladlý, vrátíme placku na několik sekund do trouby. Je nutné dodržet přesně váhu, aby se košíčky podařily.