Kořeněná káva - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 10 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kořeněná káva
Kořeněná káva
Celkový čas: | 10 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61628 |
Kategorie: | Káva |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
2 ks | Kardamom |
7 g | Káva mletá |
100 ml | Voda pitná |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 48g |
Vitamín A | 1,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,8mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kardamom, Káva mletá, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Kořeněná káva postup přípravy receptu:
1 | Do džezvy nebo malé konvičky vlijeme vodu, vmícháme jemně mletou kávu, cukr, rozdrcený kardamom a špetku zázvoru. |
2 | Na středně silném plameni vše zahříváme až k bodu varu, aby káva vzkypěla a vystoupila až k okraji. Potom ihned odstavíme. |
3 | Džezvou zprudka klepneme a počkáme, až pěna opadne. |
4 | Džezvu vrátíme zpět na sporák a postup ještě dvakrát zopakujeme. |
5 | Chvíli počkáme, až se usadí kávová sedlina. Kávu přelijeme z výšky asi 10cm do nahřátých malých šálků. Sedlina má zůstat na dně džezvy. |
Poznámka
Pokud použijeme velmi malé šálky, získáme 2 porce kávy.