Osvěžující salát Nicoise - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Osvěžující salát Nicoise
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61647 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Zálivka | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
10 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Vařená vejce | |
0,5 kávová lžička | Sůl bylinková |
3 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
Vařené fazolové lusky | |
200 g | Fazolové lusky zelené |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Ostatní ingredience | |
2 ks | Cibule lahůdková |
200 g | Okurka salátová |
90 g | Olivy černé |
20 g | Olivy zelené |
3 ks | Rajčata |
160 g | Salát římský |
250 g | Tuňák v oleji |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 195,3mg |
Draslík | 645,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,9mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Pepř bílý, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Voda pitná, Fazolové lusky zelené, Sůl, Voda pitná, Okurka salátová, Rajčata, Salát římský, Tuňák v oleji mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Petržel - nať, Sůl bylinková, Cibule lahůdková, Olivy černé, Olivy zelené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Osvěžující salát Nicoise postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme zálivku: petrželovou nať a čerstvý tymián omyjeme, vodu setřepeme a posekáme nadrobno. Oloupeme 2 stroužky česneku. Do mísy dáme olivový olej, prolisované stroužky česneku, bylinky, čerstvě pomletý bílý pepř, chilli a sůl. Zálivku dobře promícháme a odložíme. |
2 | V kastrólku uvaříme v mírně osolené vodě 3 vejce natvrdo - vaříme je 8-10 minut, podle velikosti. Poté je vyjmeme z horké vody, mírně je poklepeme, aby se skořápky narušily a dáme zchladit do studené vody, pak je oloupeme. |
3 | Očistíme a omyjeme zeleninu: zelenou okurku, mladé zelené fazolové lusky, zralá rajčata, 1/2 hlávky salátu a 2 lahůdkové cibule. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, očištěné fazolové lusky ponoříme do vroucí vody, vaříme je 1-2 minuty. Pak je hned přes síto scedíme, pod tekoucí studenou vodou zchladíme a necháme okapat. Rajčata nakrájíme na osminky, vejce rozkrojíme na čtvrtky, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulky podélně rozkrojíme na poloviny a nakrájíme je na velmi tenké plátky. Černé a zelené olivy scedíme z nálevu. |
4 | Do mísy dáme potrhané listy salátu, na něj poklademe pokrájenou okurku, fazolové lusky, rajčata a cibuli. Salát v míse polijeme zálivkou a vše zlehka, ale důkladně promícháme. Nakonec na salát ozdobně rozložíme čtvrtky vajec, kousky tuňáka, zasypeme olivami a servírujeme. |
Poznámka
K salátu Nicoise (vyslovujeme nisuáz) podáváme bílou veku nebo opečený toustový chléb.