Recept

Osvěžující salát Nicoise

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 32 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 12 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61647
Kategorie: Studené saláty

Ingredience

Zálivka
2 stroužek Česnek
1 špetka Chilli koření mleté
10 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
2 špetka Pepř bílý
2 polévková lžíce Petržel - nať
0,5 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
Vařená vejce
0,5 kávová lžička Sůl bylinková
3 ks Vejce slepičí
500 ml Voda pitná
Vařené fazolové lusky
200 g Fazolové lusky zelené
1 kávová lžička Sůl
1,5 l Voda pitná
Ostatní ingredience
2 ks Cibule lahůdková
200 g Okurka salátová
90 g Olivy černé
20 g Olivy zelené
3 ks Rajčata
160 g Salát římský
250 g Tuňák v oleji

Nutriční hodnoty jedné porce

21% Kalorie 408 kcal
Kilojoule 1 706kJ
3% Sacharidy 12 g
39% Tuky 29 g
35% Sodík 690 mg
47% Bílkoviny 27 g

Osvěžující salát Nicoise postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme zálivku: petrželovou nať a čerstvý tymián omyjeme, vodu setřepeme a posekáme nadrobno. Oloupeme 2 stroužky česneku. Do mísy dáme olivový olej, prolisované stroužky česneku, bylinky, čerstvě pomletý bílý pepř, chilli a sůl. Zálivku dobře promícháme a odložíme.

2

V kastrólku uvaříme v mírně osolené vodě 3 vejce natvrdo - vaříme je 8-10 minut, podle velikosti. Poté je vyjmeme z horké vody, mírně je poklepeme, aby se skořápky narušily a dáme zchladit do studené vody, pak je oloupeme.

3

Očistíme a omyjeme zeleninu: zelenou okurku, mladé zelené fazolové lusky, zralá rajčata, 1/2 hlávky salátu a 2 lahůdkové cibule. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, očištěné fazolové lusky ponoříme do vroucí vody, vaříme je 1-2 minuty. Pak je hned přes síto scedíme, pod tekoucí studenou vodou zchladíme a necháme okapat. Rajčata nakrájíme na osminky, vejce rozkrojíme na čtvrtky, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulky podélně rozkrojíme na poloviny a nakrájíme je na velmi tenké plátky. Černé a zelené olivy scedíme z nálevu.

4

Do mísy dáme potrhané listy salátu, na něj poklademe pokrájenou okurku, fazolové lusky, rajčata a cibuli. Salát v míse polijeme zálivkou a vše zlehka, ale důkladně promícháme. Nakonec na salát ozdobně rozložíme čtvrtky vajec, kousky tuňáka, zasypeme olivami a servírujeme.

Poznámka

K salátu Nicoise (vyslovujeme nisuáz) podáváme bílou veku nebo opečený toustový chléb.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept