Jarní čočkový salát s ředkvičkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní čočkový salát s ředkvičkou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61648 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
100 g | Balkánský sýr |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
250 g | Čočka červená |
1 polévková lžíce | Majoránka čerstvá |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Pažitka |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
8 ks | Ředkvička |
1 kávová lžička | Sůl |
600 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 6,0mg |
Draslík | 757,0mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 171,1mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Čočka červená, Pažitka, Ředkvička, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Majoránka čerstvá, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Balkánský sýr nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní čočkový salát s ředkvičkou postup přípravy receptu:
1 | Přebereme čočku a necháme ji asi 2 hodiny v kastrólu namočenou ve studené vodě. Pak vodu slijeme a čočku dobře promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Dáme ji do hrnce, zalijeme vodou, přidáme k ní sůl, snítku čerstvé majoránky (1 lžíce), celou cibuli, stroužky česneku a očištěnou malou mrkev. Čočku vaříme do měkka asi 20 minut (podle druhu). Dáváme pozor, aby se nerozvařila. Uvařenou čočku scedíme z přebytečné vody, odstraníme cibuli s mrkví a čočku dáme do mísy. |
2 | Petrželovou nať, pažitku, očištěný menší mladý pórek a ředkvičky omyjeme. Bylinky posekáme nadrobno, pórek nakrájíme na tenké proužky, které odložíme stranou, ředkvičky nakrájíme na kolečka. |
3 | Vše, kromě pórku, dáme do mísy s čočkou. |
4 | V pánvi na rozpáleném oleji s máslem pórek orestujeme téměř dozlatova. Poté ho přidáme k čočce i s omastkem a znovu vše promícháme. Nakonec nakrájíme na kostičky balkánský sýr, zlehka ho zamícháme do salátu a můžeme hned servírovat. |