Křehké terásky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehké terásky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61655 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
160 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
200 g | Máslo čerstvé |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Na potření | |
100 g | Marmeláda rybízová |
Na posypání | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 85,6mg |
Draslík | 11,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 71,5mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Marmeláda rybízová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehké terásky postup přípravy receptu:
1 | Na pracovní ploše smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, studeným nakrájeným máslem, s vejcem a se žloutkem. Rychle vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu v chladu odpočinout. |
2 | Těsto rozválíme po částech vždy na plát silný 2mm. Vykrájíme vždy stejný počet vroubkovaných koleček ve 3 různých velikostech - od největšího k nejmenšímu. Kolečka podle velikosti rozložíme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme chvíli v chladu. |
3 | Cukroví pečeme ve středně vyhřáté troubě 8-10 minut - malá kolečka budou dříve upečená. Po upečení necháme vychladnout. |
4 | Vždy 3 kolečka v odstupňovaných velikostech spojíme k sobě marmeládou - vzniknou terásky. |
5 | Cukroví posyspeme moučkovým cukrem. |
Poznámka
Terásky dobře zabalené, proložené papírem, vydrží čerstvé 1-2 týdny.