Recept

Šumavské zelí se skořicí

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 40 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61685
Kategorie: Přílohy

Ingredience

1 ks Cibule
1,5 polévková lžíce Cukr krupice
5 ks Hřebíček
1 kávová lžička Kmín drcený
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
1 ks Skořice celá
150 g Špek
0,5 polévková lžíce Sůl
1 polévková lžíce Voda pitná
800 g Zelí hlávkové červené

Nutriční hodnoty jedné porce

19% Kalorie 370 kcal
Kilojoule 1 547kJ
7% Sacharidy 26 g
41% Tuky 31 g
12% Sodík 242 mg
7% Bílkoviny 4 g

Šumavské zelí se skořicí postup přípravy receptu:

1

Očištěnou hlávku červeného zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál, z velkých listů odstraníme velká žebra a zelí pokrájíme do mísy na nudličky. Přidáme k němu sůl, pepř, kmín, cukr a důkladně ho promícháme a promačkáme. Tak ztratí na objemu.

2

Špek pokrájíme na kostičky, očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.

3

V hlubším hrnci vysmažíme kostičky špeku dozlatova, vyjmeme je z omastku a odložíme stranou. Na zbylém omastku zpěníme cibuli, přidáme k ní ochucené zelí, celou skořici, hřebíček, lžíci octu a lžíci másla a lžíci vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Podle chuti ještě zelí dochutíme solí, cukrem i octem a ještě ho dusíme asi 5-7 minut. Nakonec ze zelí vyjmeme skořici a pokud možno i hřebíček, přimícháme vypečené kostičky špeku. Pokud by jsme chtěli mít zelí hustší, slijeme z něj šťávu a v druhém kastrólku ji necháme pomalu odpařit, až vznikne sirup, který pak přimícháme do zelí.

4

Horké dušené zelí by mělo mít nasládlou až sladkokyselou voňavou chuť, podáváme ho jako přílohu.

Poznámka

Takto upravené zelí se nejvíce hodí k vepřové pečeni s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Nebo ho podáváme s uzeným a bramborami.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept