Šumavské zelí se skořicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavské zelí se skořicí
Šumavské zelí se skořicí
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61685 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 ks | Cibule |
1,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
5 ks | Hřebíček |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Skořice celá |
150 g | Špek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
800 g | Zelí hlávkové červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 4,8mg |
Draslík | 484,4mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 93,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Hřebíček, Kmín drcený, Skořice celá, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Špek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Šumavské zelí se skořicí postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou hlávku červeného zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál, z velkých listů odstraníme velká žebra a zelí pokrájíme do mísy na nudličky. Přidáme k němu sůl, pepř, kmín, cukr a důkladně ho promícháme a promačkáme. Tak ztratí na objemu. |
2 | Špek pokrájíme na kostičky, očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno. |
3 | V hlubším hrnci vysmažíme kostičky špeku dozlatova, vyjmeme je z omastku a odložíme stranou. Na zbylém omastku zpěníme cibuli, přidáme k ní ochucené zelí, celou skořici, hřebíček, lžíci octu a lžíci másla a lžíci vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Podle chuti ještě zelí dochutíme solí, cukrem i octem a ještě ho dusíme asi 5-7 minut. Nakonec ze zelí vyjmeme skořici a pokud možno i hřebíček, přimícháme vypečené kostičky špeku. Pokud by jsme chtěli mít zelí hustší, slijeme z něj šťávu a v druhém kastrólku ji necháme pomalu odpařit, až vznikne sirup, který pak přimícháme do zelí. |
4 | Horké dušené zelí by mělo mít nasládlou až sladkokyselou voňavou chuť, podáváme ho jako přílohu. |
Poznámka
Takto upravené zelí se nejvíce hodí k vepřové pečeni s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Nebo ho podáváme s uzeným a bramborami.