Recept

Kuřecí bujón se zeleninou pro děti

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 20 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 0 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61809
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

1 ks Bobkový list
80 g Celer bulvový
2 polévková lžíce Celer - nať
1 ks Cibule
80 g Kedlubna
900 g kuřecí, stehno bez kůže a kosti
3 ks Mrkev kořen
3 ks Nové koření celé
1 ks Pastinák
3 polévková lžíce Petržel - nať
80 g Pórek
1 ks Rajčata
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
1,8 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

37% Kalorie 739 kcal
Kilojoule 3 093kJ
3% Sacharidy 12 g
12% Tuky 9 g
1% Sodík 27 mg
39% Bílkoviny 22 g

Kuřecí bujón se zeleninou pro děti postup přípravy receptu:

1

Omyté kosti z celého kuřete dáme do hrnce, zalijeme je vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu, pod pokličkou, budeme polévku vařit. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu tak, aby jen voda probublávala. Šum, který se vytvoří, můžeme odstranit děrovanou naběračkou, nebo ho necháme, pomalým vařením se polévka vyčistí sama. Do polévky hned na začátku přidáme malý bobkový list a 3 kuličky nového koření.

2

Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák a kedlubnu. Pokrájíme ji na větší kousky. Očištěnou cibuli, kousek pórku a omyté rajče rozkrojíme na polovinu. Ještě si pod tekoucí vodou omyjeme petrželovou, celerovou nať a snítku tymiánu, svazek bylinek si stáhneme nití.

3

Když se kuře v polévce vaří přibližně 40 minut, přidáme k němu všechnu zeleninu spolu s bylinkami a polévku vaříme dalších 40 minut. Tekutina by se měla vyvařit přibližně o 1/2.

4

Uvařenou polévku necháme vychladnout, poté ji scedíme do druhého hrnce a vývar odložíme přes noc do lednice. Druhý den z vývaru odebereme lžicí ztuhlý tuk a tak nám zůstane čistý kuřecí bujón.

Poznámka

Do polévky je nejlépe použít z vykostěného kuřete celý skelet, i celá křídla, může se přidat i kousek prsa. Bujón nám v lednici vydrží 3 dny. Podle potřeby malé porce můžeme zamrazit v menších nádobách. Kuřecí bujón podáváme dětem od 6 měsíců jako základ. Dále ho přidáváme do zeleninových kašiček.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept