Kuřecí bujón se zeleninou pro děti - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuřecí bujón se zeleninou pro děti
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61809 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
80 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
1 ks | Cibule |
80 g | Kedlubna |
900 g | kuřecí, stehno bez kůže a kosti |
3 ks | Mrkev kořen |
3 ks | Nové koření celé |
1 ks | Pastinák |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
80 g | Pórek |
1 ks | Rajčata |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,8 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 120,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 156,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Kedlubna, Nové koření celé, Rajčata, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Pastinák, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny kuřecí, stehno bez kůže a kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kuřecí bujón se zeleninou pro děti postup přípravy receptu:
1 | Omyté kosti z celého kuřete dáme do hrnce, zalijeme je vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu, pod pokličkou, budeme polévku vařit. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu tak, aby jen voda probublávala. Šum, který se vytvoří, můžeme odstranit děrovanou naběračkou, nebo ho necháme, pomalým vařením se polévka vyčistí sama. Do polévky hned na začátku přidáme malý bobkový list a 3 kuličky nového koření. |
2 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák a kedlubnu. Pokrájíme ji na větší kousky. Očištěnou cibuli, kousek pórku a omyté rajče rozkrojíme na polovinu. Ještě si pod tekoucí vodou omyjeme petrželovou, celerovou nať a snítku tymiánu, svazek bylinek si stáhneme nití. |
3 | Když se kuře v polévce vaří přibližně 40 minut, přidáme k němu všechnu zeleninu spolu s bylinkami a polévku vaříme dalších 40 minut. Tekutina by se měla vyvařit přibližně o 1/2. |
4 | Uvařenou polévku necháme vychladnout, poté ji scedíme do druhého hrnce a vývar odložíme přes noc do lednice. Druhý den z vývaru odebereme lžicí ztuhlý tuk a tak nám zůstane čistý kuřecí bujón. |
Poznámka
Do polévky je nejlépe použít z vykostěného kuřete celý skelet, i celá křídla, může se přidat i kousek prsa. Bujón nám v lednici vydrží 3 dny. Podle potřeby malé porce můžeme zamrazit v menších nádobách. Kuřecí bujón podáváme dětem od 6 měsíců jako základ. Dále ho přidáváme do zeleninových kašiček.