Recept

Zeleninový bujón pro kojence

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 65 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61810
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

1 ks Bobkový list
1 polévková lžíce Celer - nať
180 g Celer řapíkatý
1 stroužek Česnek
1 ks Cibule
3 ks Karotka
0,5 kávová lžička Kmín celý
150 g Květák
0,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
0,5 polévková lžíce Olej kokosový
100 g Pastinák
3 polévková lžíce Petržel - nať
200 g Pórek
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
900 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

4% Kalorie 79 kcal
Kilojoule 331kJ
4% Sacharidy 13 g
3% Tuky 2 g
3% Sodík 64 mg
4% Bílkoviny 2 g

Zeleninový bujón pro kojence postup přípravy receptu:

1

Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.

2

Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.

3

V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.

4

Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.

5

Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.

Poznámka

Pozor: rozmražený zeleninový bujón nepřidáváme do pyré nebo kašiček, které chceme mrazit. Zeleninu můžeme dát i jinou, např. podle sezóny. Základní zeleninový bujón je určený pro kojence ve věku od 6-7 měsíců.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept