Recept

Bramborová kaše s mrkví a hráškem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 30 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 61881
Kategorie: Kaše

Ingredience

Kaše
180 g Brambory
50 g Hrášek mražený
1,5 kávová lžička Máslo čerstvé
120 g Mrkev kořen
50 g Pórek
Zeleninový bujón pro kojence [61810]
0,6 ks Bobkový list
0,6 polévková lžíce Celer - nať
102,9 g Celer řapíkatý
0,6 stroužek Česnek
0,6 ks Cibule
1,7 ks Karotka
0,3 kávová lžička Kmín celý
85,7 g Květák
0,3 polévková lžíce Máslo čerstvé
0,3 polévková lžíce Olej kokosový
57,1 g Pastinák
1,7 polévková lžíce Petržel - nať
114,3 g Pórek
0,6 polévková lžíce Tymián čerstvý
514,3 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

8% Kalorie 166 kcal
Kilojoule 693kJ
7% Sacharidy 25 g
8% Tuky 6 g
4% Sodík 84 mg
8% Bílkoviny 4 g

Bramborová kaše s mrkví a hráškem postup přípravy receptu:

1

Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na malé kostky. Očištěný pórek (bílá část) nakrájíme na proužky. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme pórek, pak přidáme mrkev s bramborami, přilijeme 300ml čerstvého zeleninového bujónu a pod pokličkou pomalu zeleninu vaříme 10 minut. Přidáme zelený hrášek a vaříme ještě 5-6 minut doměkka.

2

Zeleninu i s vývarem necháme trochu zchladnout, pak ji rozmixujeme na kaši. Toto množství si rozdělíme na 4 porce. Jednu porci podáváme dítěti hned, mírně teplou. Ostatní si rozdělíme do malých kelímků a po vychladnutí je můžeme dát zamrazit.

3

Zeleninový bujón pro kojence [61810]:

4

Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.

5

Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.

6

V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.

7

Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.

8

Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.

Poznámka

Bramborová kaše se zeleninou je určena dětem ve věku od 7-9 měsíce. Brambory obsahují draslík a vitamín C.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept