Polévka s fazolovými lusky, sýrem a drobnou těstovinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 36 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s fazolovými lusky, sýrem a drobnou těstovinou
Celkový čas: | 36 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 21 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61937 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
40 g | Bílá cibulka |
130 g | Brambory rané |
20 g | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
30 g | Fazolové lusky zelené |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
75 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej dýňový |
20 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Rajčata |
1 polévková lžíce | Sýr Eidam cihla 30% |
2 polévková lžíce | Těstoviny |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 163,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 960,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Fazolové lusky zelené, Kopr čerstvý, Petržel kořen, Rajčata, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bílá cibulka, Brambory rané, Mrkev kořen, Olej dýňový, Petržel - nať, Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Těstoviny nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s fazolovými lusky, sýrem a drobnou těstovinou postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme zeleninu: malou cibuli, malý stroužek česneku, celer, petržel, mrkev, brambory a mladé tenké fazolové lusky. Snítku kopru a petrželky omyjeme pod tekoucí vodou. Cibuli a česnek pokrájíme nadrobno, mrkev, celer, petržel a brambory pokrájíme na kostičky, fazolové lusky na špalíčky. Omyté rajče ponoříme do misky s horkou vodou, oloupeme ho, rozkrojíme, lžičkou vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Můžeme ji rozmačkat vidličkou. |
2 | V rendlíku na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem (1-2 minuty). Přidáme kořenovou zeleninu, zamícháme, přilejeme vodu a polévku přivedeme k varu. Pak doložíme brambory, fazolové lusky, nadrobno pokrájené bylinky a pokrájené rajče. Pod pokličkou vše vaříme pomalu 12 minut, přidáme drobné těstoviny do polévky (např. kvítka) a polévku vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme nastrouhaný sýr - ten přidáme v případě, že má dítě už 9 měsíců. |
3 | Menším dětem polévku rozmixujeme na pyré, větším dětem, které už dokáži kousat, podáváme teplou polévku bez mixování. |
Poznámka
Polévku si rozdělíme na porce, které můžeme zamrazit. Zeleninová polévka s drobnými těstovinami je určena dětem ve věku od 7-9 měsíce. Ze sýru na strouhání doporučujeme šumavský Eidam 30%.