Špagety na boloňský způsob pro děti - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špagety na boloňský způsob pro děti
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62022 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Omáčka | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
1 polévková lžíce | Hlíva ústřičná |
150 g | Hovězí svíčková |
200 ml | Hovězí vývar základní |
1 ks | Mrkev kořen |
1,5 polévková lžíce | Olej olivový |
125 ml | Protlak rajčatový sterilovaný |
Vařené špagety | |
1 kávová lžička | Olej olivový |
50 g | Špagety, Makarony |
800 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 21,0mg |
Draslík | 496,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 223,6mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,8mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Cukr třtinový, Hovězí svíčková, Hovězí vývar základní, Protlak rajčatový sterilovaný, Špagety, Makarony, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlíva ústřičná, Mrkev kořen, Olej olivový, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špagety na boloňský způsob pro děti postup přípravy receptu:
1 | Hovězí maso omyjeme a pomeleme na masovém strojku. Očistíme cibuli se stroužkem česneku a oboje pokrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Malý kousek hlívy ústřičné (1 lžíce) omyjeme a pokrájíme na tenké proužky. |
2 | V hlubší pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přimícháme mleté maso, hlivu a restujeme 3 minuty. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou mrkev a společně restujeme další 1 minutu. Primícháme rajčatový protlak, dochutíme třtinovým cukrem, bobkovým listem a přilejeme hovězí vývar (nebo bujón) bez soli. Pánev zakryjeme pokličkou a pomalu vše vaříme 15-17 minut. Hovězí maso omyjeme a pomeleme na masovém strojku. Očistíme si cibuli se stroužkem česneku a oboje pokrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme aa nastrouháme nahrubo. Malý kousek hlívy ústřičné (1 lžíce) omyjeme a pokrájíme na tenké proužky. |
3 | Mezitím v druhém hrnci přivedeme vodu do varu. Vložíme do ní na malé kousky polámané špagety, přidáme 1 lžičku oleje a špagety uvaříme doměkka podle návodu na obalu. Poté je scedíme a případně je ještě pokrájíme na menší kousky. |
4 | Uvařenou omáčku s masem (bez bobkového listu) rozmixujeme tyčovým mixérem na konzistenci, kterou potřebujeme podle věku dítěte. Omáčkou přelejeme špegety, zamícháme a rozdělíme na porce. Jednu porci podáváme hned teplou, druhé 2 porce po vychladnutí si můžeme dát do malých kelímků a zamrazíme je. |
Poznámka
Starším dětem můžeme do omáčky s masem přidat 2-3 kapky worcesterové omáčky. Špagety podáváme dětem ve věku od 12 měsíců.