Pomazánka ze syrového celeru s obloženou topinkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pomazánka ze syrového celeru s obloženou topinkou
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62042 |
Kategorie: | Pomazánky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
4 plátek | Chléb celozrnný pšeničný |
Celerová pomazánka | |
---|---|
200 g | Celer bulvový |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 polévková lžíce | Meduňka |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
60 g | Sýr Čedar - tavený |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce | Worcester (worcesterská omáčka) |
Na oblohu | |
60 g | Bresaola - Sušená hovězí šunka |
4 ks | Cibule sterilovaná |
60 g | Olivy černé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 26,9mg |
Draslík | 708,4mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 277,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 62,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chléb celozrnný pšeničný, Celer bulvový, Pepř bílý, Sůl, Tymián čerstvý, Bresaola - Sušená hovězí šunka, Cibule sterilovaná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Meduňka, Olej olivový extra panenský, Petržel - nať, Sýr Čedar - tavený, Worcester (worcesterská omáčka), Olivy černé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pomazánka ze syrového celeru s obloženou topinkou postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme snítky čerstvých bylinek: petrželovou nať, meduňku a tymián. Čerstvý celý celer si dobře omyjeme, odkrojíme zelenou část, celer tence oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Pak ho oloupeme podruhé - kůrka by měla být tvrdá, pokrájíme ji na 1-2cm proužky, které zatím odložíme na oblohu. Zbyde nám vnitřní měkká dužina, tu nakrájíme na malé kousky, dáme ji do mixéru, přidáme celerové listy, bylinky, měkký sýr, worcesterovou omáčku, sůl, čerstvě pomletý pepř, olivový olej a směs rozmixujeme na hladkou pomazánku. Černé řecké olivy kalamata rozpůlíme a odstraníme z nich pecky. 4 nakládané malé cibulky vyjmeme z nálevu, necháme odkapat a rozpůlíme je. |
2 | Očistíme větší stroužek česneku a rozpůlíme ho. Na grilu nebo v toustovači opečeme den starý bílý celozrnný chléb. Horké opečené plátky chleba hned potřeme česnekem, celerovou pomazánkou, na ni poklademe tenké plátky kvalitního sušeného masa - bresaoly, na maso poklademe tenké proužky celeru, rozpůlené olivy a cibulku. |
3 | Takto obložený chléb servírujeme hned teplý. Dobrou chuť. |
Poznámka
Celer - nejlepší je čerstvý, z podzimní sklizně, takový, že když ho rozkrojíme, je krásně bílý. K delikátnímu sušenému masu "Bresaola" se nejvíce hodí topinky z italského bílého chlebů "bruschety". Ale pokud ho nevíme sehnat, nahradíme ho plátkami z chutné (i den staré) pórovité bagety, nebo černým kovářským chlebem. Bresaola - je kvalitní solené sušené hovězí maso, které pochází ze severní Itálie - Lombardie. Krájí se na velmi tenké plátky.