Lilkový horký krém s cherry rajčátky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lilkový horký krém s cherry rajčátky
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62052 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
200 g | Listové těsto |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
12 ks | Rajčata Cherry |
Česnekový dresing | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Bazalka sušená |
4 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Cukr třtinový |
3 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,5 polévková lžíce | Oregano sušené |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Lilkový krém | |
1 stroužek | Česnek |
0,5 kávová lžička | Chilli koření mleté |
2 ks | Lilek |
3 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 269,9mg |
Draslík | 875,1mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 434,5mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,6mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cukr třtinový, Oregano sušené, Sůl, Česnek, Chilli koření mleté, Lilek, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Olej olivový, Rajčata Cherry, Bazalka sušená, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lilkový horký krém s cherry rajčátky postup přípravy receptu:
1 | Troubu si předehřejeme na 135°C. Omytá cherry rajčata rozpůlíme a dáme do zapékací misky rozkrojenou stranou naspod. |
2 | Připravíme si česnekový dresing: do misky dáme olivový olej, velmi nadrobno pokrájené stroužky česneku, sůl, pepř, cukr, sušenou bazalku a oregano a směs dobře promícháme. Dresingem polijeme rajčata. Vložíme je do trouby a pomalu pečeme 35-40 minut. |
3 | Když jsou rajčata upečená, vyjmeme je z trouby a teplotu zvýšíme na 200°C. Omyté a osušené 2 lilky propícháme jehlicí, položíme je na malý pekáček a dáme do trouby péct na 40-50 minut. Lilky by se měly upéct tak, že budou měkké. |
4 | Mezitím na pomoučeném vále rozválíme listové těsto. Rozkrájíme ho na 6 stejných čtverců, přibližně 15x15 cm. Kovové nebo porcelánové hlubší formičky vytřeme olejem, vyložíme je listovým těstem tak, že vytvoří košíčky. |
5 | Upečené lilky po chvilce opatrně rozkrojíme a lžicí z nich vydlabeme měkkou dužinu. Slupku z lilku vyhodíme. Dužinu vložíme do mixéru. Přidáme k ní chilli koření, zakysanou smetanu, čerstvá vejce a nadrobno pokrájený česnek. Směs rozmixujeme na pyré, kterým naplníme připravené formičky a dáme je do středu trouby. Pečeme při 180°C přibližně 25 minut dozlatova. |
6 | Do každé formičky na krém vložíme rozpečená cherry rajčatka a hned podáváme. |
Poznámka
Upečený lilkový krém můžeme podávat i mírně teplý.