Rajčatovo-lilková směs k pečivu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 33 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajčatovo-lilková směs k pečivu
Celkový čas: | 33 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 18 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62062 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 kostka | Bujón zeleninový |
2 stroužek | Česnek |
2 plátek | Chléb slunečnicový |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
600 g | Lilek |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Pórek |
4 ks | Rajčata |
350 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
0,5 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 742,3mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 871,6mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,4mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cukr třtinový, Lilek, Rajčata, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Chléb slunečnicový, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajčatovo-lilková směs k pečivu postup přípravy receptu:
1 | Tři lilky (o váze přibližně po 200g) omyjeme a odřežeme z nich konce. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, dáme do ní vařit kostku zeleninového bujónu a jakmile se bujón rozpustí, snížíme teplotu a vložíme do vody lilky. Vaříme je pouze 8 minut. Poté je scedíme, zlehka z nich vymačkáme vodu a po vychladnutí je nakrájíme na kostky. |
2 | Očištěné stroužky česneku pokrájíme na tenké plátky. Omytý a očištěný malý pórek podélně rozkrojíme a pokrájíme na tenké proužky. Ze snítky tymiánu a rozmarýnu otrháme lístky, které posekáme nadrobno. Omytá zralá masitá rajčata vložíme na 30 sekund do misky s horkou vodou, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme, odstraníme lžičkou semínka a pokrájíme na větší kostičky. |
3 | V hlubší pánvi na rozpáleném oleji orestujeme plátky česneku s pórkem (1 minutu), přidáme k němu pokrájený lilek a restujeme za stálého míchání 4-6 minut. Poté k lilku přidáme konzervovaná rajčata, sůl, třtinový cukr, čerstvě pomletý pepř, bylinky, vše zamícháme a pod pokličkou dusíme 10-12 minut. Nakonec přidáme pokrájená rajčata, a za častého promíchání vaříme ještě 7-8 minut. |
4 | Lilky s rajčaty podáváme horké i studené na chléb. |
Poznámka
Místo chleba můžeme použít rozkrojené dalamánky, bagetky, aj.