Cibulovo-slaninová polévka s rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 42 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cibulovo-slaninová polévka s rajčaty
Celkový čas: | 42 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 27 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62080 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
120 g | Anglická slanina |
2 polévková lžíce | Bazalka |
700 g | Cibule |
2 špetka | Kmín drcený |
2 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Sýr Gran Moravia |
1,4 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 20,4mg |
Draslík | 540,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 185,6mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bazalka, Cibule, Kmín drcený, Pepř bílý, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Sýr Gran Moravia, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cibulovo-slaninová polévka s rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Cibule očistíme, přepůlíme a pokrájíme na tenké půlměsíčky. Libovou anglickou slaninu pokrájíme na proužky silné přibližně 1.5 cm. Dáme ji hrnce s nepřilnavým dne a restujeme nasucho za stálého míchání 2 minuty. Přidáme olej, cibuli a za častého promíchání cibuli vysmažíme dozlatova. Přidáme rajčata, horký kuřecí vývar a jakmile se polévka začne vařit, snížíme teplotu a pod pokličkou polévku pomalu vaříme 20 minut. Občas polévku promícháme. |
2 | Omyjeme čerstvé lístky bazalky a snítku petrželky, vodu setřepeme a bylinky pokrájíme nadrobno. |
3 | Polévku dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a pokud by byla velmi hustá, přilejeme 50-100ml vývaru. Několik minut před dovařením zamícháme do polévky pokrájené bylinky. |
4 | Na talířích horkou polévku posypeme nastrouhaným sýrem (českým parmezánem) a servírujeme. |
Poznámka
Polévku můžeme podle kyselosti rajčat dochutit 1-2 lžičkami třtinového cukru.