Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Šéfkuchař (31%)
ID receptu: 62135
Kategorie: Pečené dorty

Ingredience

Mechový korpus
250 g Cukr moučkový
0,5 balení Kypřicí prášek do pečiva
300 g Mouka polohrubá
100 g Olej rostlinný
1 špetka Sůl
4 ks Vejce slepičí
100 g Voda pitná
Máslový odlehčený krém
500 g Máslo čerstvé
200 g Vanilmix
600 ml Voda pitná
Dort Brouk
1250 g Marcipánová hmota surová
100 g Marmeláda malinová
1 polévková lžíce Rum

Nutriční hodnoty jedné porce

76% Kalorie 1,507 kcal
Kilojoule 6 303kJ
50% Sacharidy 180 g
109% Tuky 82 g
4% Sodík 77 mg
36% Bílkoviny 21 g
Dort Brouk
  • Dort Brouk
  • 1
  • Dort Brouk
  • 2
  • Vložit obrázek

Dort Brouk postup přípravy receptu:

1

Mechový korpus: Oddělíme žloutky, které vyšleháme s polovinou cukru a přiléváme po částech horkou vodu. Přidáme olej a do vyšlehané pěny zapracujeme postupně mouku s práškem do pečiva. V druhé míse ušleháme bílky se špetkou soli a dvěmi lžícemi studené vody a pevný sníh opatrně vmícháme do žloutkové směsi. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme na 160°C cca 40 minut. Tato dávka je na dort o průměru 24 – 26 cm.

2

Odlehčený máslový krém: Vanilmix vyšleháme metličkou s vodou a necháme minimálně 10 minut stát. Změklé máslo vyšleháme a pak do něj postupně zašleháme po lžících vanilmix. Krém můžeme přisladit moučkovým cukrem, ale vanilmix je sladký, takže s cukrem opatrně. Toto je základní krém, do kterého lze přidat různé příchutě, například nutelu, nebo rozpuštěnou čokoládu, oříšky, kávu, rum. Je vhodný pod potah, nerozpouští se jako tvarohové nebo šlehačkové krémy.

3

Tvarování: Oba upečené obdélníky prokrojíme. Vzniknou tak čtyři pláty, tři z nich sestavíme (pomažeme marmeládou a krémem) a čtvrtý ještě rozdělíme svisle napůl a opět obě poloviny slepíme na sebe (kabina). Tu ještě na slepený obdélník nedáváme, nejprve upravíme rozměry – je třeba na bocích odříznout cca 2 -3cm pruh, aby auto nebylo moc široké, odřezky nevyhazujeme, dáme do mísy k dalšímu použití. To samé uděláme s kabinou, ale tam uřízneme o trochu víc cca o 1 cm z každé strany. Také se kabinu pokusíme zaoblit. Umístíme kabinu na obdélník a doladíme zbytek ořezů – zaoblení kolem kol, nárazníků, zčásti vyřízneme otvory na kola a podobně.

4

Veškeré odřezky si teď nadrobíme nadrobno a přidáme do nich zhruba půl skleničky marmelády ( menší sklenička) trochu rumu ( pro dětu dávám šťávu z kompotu) a větší část zbylého krému. A teď si ušpiníme pořádně ruce, protože je to potřeba pořádně propracovat. Nesmí být punčovina moc tekutá, prostě taková akorát aby se z ní dalo tvarovat.

5

Touto hmotou doladíme zaoblení kabiny, blatníky a jiné obtížně vyřezávatelné místa.

6

Zbytek auta, pomažeme zbytkem krému, punčovinu nemusíme. Papír na podložce zatím necháme, podložku samou otřeme a dáme vychladit, nejlépe přes noc. Je dobré dort dělat přímo na podložce, kde dort zůstane, protože se pak obtížně přemisťuje a mohl by se rozpadnout. Po vychlazení opatrně vytáhnem papír ( pomáhám si nožem a jemně dort nadzvednu) a očistíme dokonale podložku. Vyválíme si hmotu a dort potáhnem, naznačíme okna, dveře, uděláme kola, světla a jiné detaily a dort je hotov…

7

Punčovina:

8

Veškeré odřezky si teď nadrobíme nadrobno a přidáme do nich zhruba půl skleničky marmelády ( menší sklenička) trochu rumu ( pro dětu dávám šťávu z kompotu) a větší část zbylého krému. A teď si

Poznámka

Dort potahujeme rozválenou marcipánovou (nebo fondánovou) hmotou. Dozdobíme podle vlastní fantazie.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept