Jehněčí v janovské omáčce s těstovinami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí v janovské omáčce s těstovinami
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62177 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
180 g | Hovězí maso mleté |
120 g | Jehněčí maso mleté |
1 ks | Karotka |
2 polévková lžíce | Kerblík |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
100 ml | Víno bílé |
200 ml | Zeleninový bujón |
Vařené makaróny | |
---|---|
350 g | Maxi makaróny |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 49,8mg |
Draslík | 531,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Jehněčí maso mleté, Karotka, Kerblík, Sůl, Víno bílé, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Zeleninový bujón, Maxi makaróny nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí v janovské omáčce s těstovinami postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou karotku omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na tenké půlměsíčky. Oloupané cibule a česnek drobně nakrájíme a pánvi na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova. Během smažení (asi po 4 minutách) přimícháme k cibuli pokrájenou karotku a společně smažíme přibližně další 4 minuty. Pak přidáme mleté hovězí a jehněčí maso. Pomocí vidličky mleté maso od sebe rozdělíme tak, aby bylo rozdrobené a lépe se prosmažilo. Často směs promícháme, smažíme ji pouze 10 minut, pak přilijeme bílé víno, ve kterém maso vaříme 3 minuty. Vše dochutíme solí, pepřem, přilejeme zeleninový bujón, promícháme a při snížené teplotě pod pokličkou maso dusíme 25-30 minut. Ke konci vaření přimícháme omytý, drobně pokrájený kerblík a drobně nakrájenou petrželku kudrnku. |
2 | Než maso změkne, dáme ve velkém hrnci vařit 4 litry vody se solí. Jakmile se začne voda vařit, nasypeme do ní makaróny a uvaříme je podle návodu, al dente (přibližně se vaří asi 10 minut). |
3 | Uvařené těstoviny scedíme, necháme odkapat, pak je přimícháme k omáčce s mletým masem, vše společně vaříme ještě 30-60 sekund, přimícháme nastrouhaný tvrdý ovčí sýr, znovu promícháme a hned servírujeme. |
Poznámka
Pokud bychom neměli možnost použít italský tvrdý sýr pecorino romano, použijeme nastrouhanou Nivu sýr.