Houbové rizoto se sýrem Gran Moravia - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbové rizoto se sýrem Gran Moravia
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62201 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Cibule |
50 g | Hlíva ústřičná |
50 g | Hříbky čerstvé |
25 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
350 g | Rýže Arborio |
0,5 kávová lžička | Sůl |
40 g | Sýr Gran Moravia |
1 ks | Tymián čerstvý |
100 ml | Víno bílé |
1,2 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 98g |
---|---|
Cholesterol | 12,9mg |
Draslík | 590,0mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 594,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,9mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hříbky čerstvé, Olej slunečnicový, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlíva ústřičná, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Rýže Arborio, Sýr Gran Moravia, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbové rizoto se sýrem Gran Moravia postup přípravy receptu:
1 | Hřiby a hlívu ustřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší plátky. Dobře promytou rýži necháme v sítu odkapat. Očištěnou a drobně pokrájenou cibuli dáme do většího hrnce na rozehřátý olej, zpěníme ji a jakmile začne být dorůžova, přidáme plátky hub, omytou snítku tymiánu (mateřídoušky) a smažíme společně za stálého promíchávání s cibulkou 3-4 minuty. Poté přidáme rýži a znovu, za stálého promíchávání, rýži opékáme se všemi ingrediencemi. Pak přilijeme bílé víno, promícháme a vaříme jen 3 minuty, než se vypaří alkohol. Poté postupně k rýži (za občasného promíchání) budeme přilévat zeleninový vývar. Vývar přilijeme vždy, když ho rýže nasákne. Rýži dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a pomalu vaříme celkem 20 minut, to by měl být vývar v rýži celkem vstřebaný. Pokud ne, během vaření můžeme dolít několik ml horké vody. Když je rýže uvařená, odstavíme hrnec z plotny, okamžitě do rýže zamícháme čerstvé máslo, protože máslo vytvoří vynikající krémovou konzistenci rizota. |
2 | Pak přimícháme nastrouhaný sýr Gran Moravia a hned horké rizoto servírujeme. |
Poznámka
Místo čerstvých hub můžeme použít houby sušené, které si předem namočímemin. 20 minut předem.