Zdravý recept

Rizoto se šafránem a s mořskými plody

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 62206
Kategorie: Rizota

Ingredience

1 ks Cibule
1 ks Citrony
100 g Hřebenatka
150 g Krevety tygří - loupané
25 g Máslo čerstvé
150 g Mušle slávky
2 polévková lžíce Olej olivový
1 polévková lžíce Pažitka
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Petržel kudrnka
350 g Rýže Arborio
1 špetka Šafrán
0,5 kávová lžička Sůl
100 ml Víno bílé
1,2 l Vývar rybí

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 546 kcal
Kilojoule 2 285kJ
22% Sacharidy 79 g
16% Tuky 12 g
61% Sodík 1 g
54% Bílkoviny 30 g

Rizoto se šafránem a s mořskými plody postup přípravy receptu:

1

Pod tekoucí studenou vodou dobře očistíme kartáčkem mušle a hřebenatky, které jsou poškozené nebo neotevřené, ty vyhodíme a znovu vše omyjeme, aby v nich nezůstal žádný písek ap. Když se uzavřené mušle po poklepání nožem neotevřou, též je dáme pryč. V sítu propláchneme vyloupané syrové krevetky a necháme je z vody odkapat. Omytou pažitku a petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky. Kůru z chemicky neošetřeného citrónu si nastrouháme do druhé misky. Rýži důkladně promyjeme a necháme v sítu okapat.

2

V hluboké velké pánvi rozehřejeme olej, na něm krátce, za stálého míchání zpěníme cibuli, pak přidáme rýži a za stálého míchání ji opékáme asi 3 minuty. Do bílého suchého vína si přimícháme špetku šafránu, pak víno přilijeme k rýži, promícháme a vaříme další 3 minuty, než se alkohol vypaří. Poté k rýži po dobu 15 minut budeme postupně, po naběračkách přilévat rybí vývar tak, že vždy, když rýže absorbuje při pomalém vaření jednu naběračku vývaru, přilijeme další. Celkem k rýži přilejeme 1.2l rybího vývaru. Přibližně po 13 minutách vaření přidáme do rýže všechny mořské plody, citrónovou kůru, promícháme. podle chuti dosolíme, opepříme a vaříme 7 minut a odstavíme z plotny.

3

Do uvařeného rizota ihned zamícháme lžíci másla, aby rizoto získalo krémovou konzistenci, pak přimícháme bylinky a hned horké servírujeme.

Poznámka

1.2l rybího vývar uvaříme ze 2 kostek rybího bujónu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept