Tatarák po italsku z lososa a zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tatarák po italsku z lososa a zeleniny
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62223 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Avokádo |
200 g | Celer řapíkatý |
8 plátek | Ciabatta |
4 ks | Cibule perlová |
1 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
500 g | Losos - filety |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Olej chilli |
3 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
10 ks | Olivy černé |
1 ks | Paprika oranžová |
2 polévková lžíce | Pažitka |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
10 ks | Rajčata Cherry |
1 kg | Sůl hrubozrnná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 65,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 37g |
Vitamín A | 712,4mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 48,1mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Avokádo, Celer řapíkatý, Ciabatta, Citrony, Cukr krupice, Losos - filety, Pažitka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule perlová, Hořčice Dijonská, Mrkev kořen, Olej chilli, Olej olivový extra panenský, Olivy černé, Paprika oranžová, Petržel kudrnka, Rajčata Cherry mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sůl hrubozrnná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Tatarák po italsku z lososa a zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Den předem si naložíme lososové filety: plátky lososa omyjeme, osušíme a z každé strany je posypeme krystalovým cukrem. Dno mělkého talíře posypeme nahusto krystalickou solí, na ni položíme pocukrované filety a zasypeme je zbytkem soli (spotřebujeme celé 1kg). Filety překryjeme potravinářskou fólií a dáme je do lednice minimálně na 10 hodin. |
2 | Druhý den před přípravou bifteků lososové filety dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme je na proužky. |
3 | Potom očistíme, oloupeme, zbavíme semínek, omyjeme a osušíme zeleninu, ovoce a bylinky: citrón, avokádo, mrkev, oranžovou papriku, řapíkatý celer s natí, cherry rajčata, drobné bílé cibulky, pažitku a petrželovou nať. |
4 | Petrželovou a celerovou nať a pažitku pokrájíme velmi drobně a dáme do mísy. Stonky řapíkatého celeru, mrkev, papriku bez semínek a cibulky nakrájíme na velmi malé kostičky a dáme je do mísy s bylinkami. Přidáme k nim na čtvrtky pokrájené cherry rajčata a vypeckované olivy, které jsme si pokrájeli na čtvrtky. Zeleninu podle chuti osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, pokapeme olivovým a chilli olejem. Směs dobře promícháme. |
5 | Vypeckované avokádo pokrájíme na stejně velké kostičky, jako zeleninu. Z citrónu vymačkáme šťávu do mísy a promícháme ji s hořčicí a avokádem. Potom avokádovou směs dáme do mísy k zelenině a vše důkladně promícháme. Kulaté formičky (vysoké přibližně 7-8 cm o průměru 8-10 cm) položíme na servírovací talíře. Zeleninu a plátky lososa rozdělíme na 4 díly. Každou formičku budeme postupně naplňovat zeleninou, na ni dáme plátek lososa, na losos poklademe zase zeleninu, na zeleninu dáme další plátek lososa a nakonec zeleninu. Mírně vše ve formičkách stlačíme. Opečeme si dozlatova plátky bílého chleba - ciabatty, na každý talíř položíme 2 teplé plátky, formičky odstraníme a ihned servírujeme. |
Poznámka
Na naložení lososa je výborná Himálajská krystalická sůl Cereus.