Pečená makrela s pikantním fenyklovo-citrónovou marinádou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 22 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená makrela s pikantním fenyklovo-citrónovou marinádou
Celkový čas: | 22 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 2 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62234 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
8 ks | Makrela - filety |
1 kávová lžička | Ocet Sherry |
Na opečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
Marináda | |
1 špetka | Chilli koření mleté |
2 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Fenyklová semínka |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,2 kávová lžička | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Sůl česneková |
Na ozdobu | |
20 g | Petržel hladkolistá |
4 ks | Rajčata sušená sterilovaná |
50 g | Rukola |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 74g |
---|---|
Cholesterol | 140,0mg |
Draslík | 5g |
Vláknina | 39g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 336,5mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Makrela - filety, Chilli koření mleté, Citrony, Pepř černý celý, Rajčata sušená sterilovaná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet Sherry, Olej olivový extra panenský, Olej olivový extra panenský, Rukola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Fenyklová semínka, Sůl česneková, Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená makrela s pikantním fenyklovo-citrónovou marinádou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme marinádu: omyjeme 2 citróny (chemicky neošetřené) a z jednoho citrónu vymačkáme šťávu do mísy. Přidáme k ní olej, špetku chilli, sůl, čerstvě pomletý pepř a semínka fenyklu. Směs dobře promícháme. Omyté filety makrely osušíme, potřeme je marinádou, poklademe je v té samé míse na sebe, zakryjeme je a necháme marinovat 10 minut. |
2 | Druhý citrón rozkrojíme na čvrtky. Sušená konzervovaná rajčata v oleji vyjmeme, necháme okapat a pokrájíme je na proužky. Lístky omyté listové petrželky a rukolu ozdobně rozložíme na talíře. |
3 | Ve větší hluboké litinové pánvi (nebo pánvi s nepřilnavým dnem) pořádně rozehřejeme olej, (pánev musí být řádně rozpálená) na něj poklademe makrelové filety kůží vespod a pečeme je 30 -60 sekund. Poté je otočíme a pečeme dalších 30-60 sekund. Vidličkou píchneme do makrely a zjistíme, že je upečená. Samozřejmě dáváme pozor, aby se nám nepřipálily. Hned upečené makrely poklademe na talíře se salátem - na každý opatrně položíme 2 kusy filetů. Posypeme je proužky ze sušených rajčat. Zbytek marinády nalejeme do malého rendlíku, prohřejeme, přidáme lžičku višňového octu, důkladně promícháme a vzniklým dresingem filety pokapeme a hned servírujeme. |
Poznámka
Každý filet z makrely by měl mít hmotnost okolo 175g. Makrelu můžeme nahradit filety z mořského okouna.