Mořský okoun pečený na víně s čerstvým fenyklem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 57 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mořský okoun pečený na víně s čerstvým fenyklem
Celkový čas: | 57 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 37 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62238 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
750 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
1 ks | Fenykl čerstvý |
50 g | Kapary sterilované |
25 g | Máslo čerstvé |
100 g | Olivy zelené |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
6 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
200 ml | Vývar rybí |
Ryba | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2 ks | Okoun mořský |
0,5 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 7,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,1mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Fenykl čerstvý, Kapary sterilované, Rajčata, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí, Kmín drcený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olivy zelené, Pepř černý mletý, Pepř 4 barev, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Okoun mořský nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Mořský okoun pečený na víně s čerstvým fenyklem postup přípravy receptu:
1 | Očištený a omytý velký fenykl nakrájíme na tenké plátky, jemné fenyklové lístky potrháme a odložíme. Masitá zralá rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Kapary z nálevu promyjeme v sítku a necháme okapat. Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Očistíme si velkou cibuli (nebo 2 menší) a pokrájímme ji na tenké plátky. |
2 | Vykuchané mořské okouny zbavené šupin omyjeme, osušíme, posypeme solí, drceným kmínem a čerstvě pomletým pepřem. |
3 | Troubu si předehřejeme na 200°C. Pekáč s máslem položíme na plotnu, jakmile je máslo rozehřáté, osmažíme na něm cibuli téměř dozlatova, (smažíme přibližně 5 minut), přidáme pokrájené brambory, 1/2 nakrájených plátků fenyklu, rajčata, směs promícháme, zalijeme ji bílým suchým vínem a vaříme asi 7 minut, pokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Poté přelejeme brambory rybím vývarem, přimícháme vypeckované olivy, kapary a znovu vše promícháme. Celý povrch pokryjeme druhou polovinou plátků z fenyklu s drobnými lístky. Směs posypeme solí, čerstvě pomletým pepřem, na ni položíme oba okouny a dáme do středu trouby. Okouny pečeme 30 minut, během pečení okouny opatrně obrátíme. |
4 | Na velkou servírovací mísu položíme upečené okouny, obložíme je upečenou zeleninou, okouny i zeleninu polejeme výpekem a hned horké servírujeme. |