Pečené bylinkové kuře na zelenině - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené bylinkové kuře na zelenině
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62247 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Bylinkové kuře | |
---|---|
4 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1,8 kg | Kuře |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Zelenina | |
3 ks | Brambory |
6 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
10 ks | Kapusta růžičková |
3 ks | Karotka |
1 ks | Kedlubna |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,5 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 337,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 33g |
Vitamín A | 11g |
Vitamín B6 | 2,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,6mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kmín drcený, Kuře, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Brambory, Česnek, Cibule, Karotka, Kedlubna, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Petržel - nať, Kapusta růžičková, Olej olivový extra panenský, Pepř 4 barev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené bylinkové kuře na zelenině postup přípravy receptu:
1 | Omyté kuře osušíme, do kůže na prsou, pod stehny a na bocích nařízneme. Troubu si předehřejeme na 200°C. Snítky rozmarýnu, citrónového tymiánu a petrželky kudrnky omyjeme, z bylinek otrháme lístky a dáme je do misky. 4 stroužky česneku očistíme, velmi drobně pokrájíme a přidáme k bylinkám. Směs bylinek promícháme s 1 lžicí oleje a vetřeme ji do připravených zářezů na kůži. Potom celé kuře osolíme a posypeme drceným kmínem. |
2 | Připravíme si zeleninu: očištěnou cibuli rozkrájíme na osminky. Oloupané větší brambory a karotku omyjeme, brambory rozkrájíme na čtvrtky, které ještě v polovině přepůlím. Karotku nakrájíme na kolečka silné 1 cm. Oloupanou kedlubnu rozkrojíme na polovinu a pak na plátky. očištěnou růžičkovou kapustu rozkrojíme na poloviny. Větší rajče omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Všechnu zeleninu vložíme do pekáče, mezi zeleninu zastrčíme na několika místech neoloupané stroužky česneku, pak vše osolíme, opepříme a pokapeme olejem a promícháme. Na zeleninu položíme kuře hřbetem dolů a pokapeme ho olejem. Pekáč s kuřetem vložíme do středu trouby a pečeme přibližně 35 minut. Každých 15 minut kuře podlejeme výpekem. Po 40 minutách vytáhneme pekáč z trouby a kuře opatrně rozčtvrtíme a polejeme výpekem. Porce kuřete poklademe na zeleninu a vložíme zpět do trouby. Pečeme dozlatova dalších 15 minut. |
3 | Na střed velko servírovací mísy, kterou jsme předem ohřáli, položíme porce kuřete, okolo nich poklademe upečenou zeleninu, kuře pokapeme zbylým výpekem a hned servírujeme. |
Poznámka
Pokud by se nám zvrchu kuře začalo připékat velmi brzo, v polovině pečení povrch kuřete překryjeme kouskem alobalu nebo pečícím papírem.